podaci Državnog zavoda za statistiku

Zalihe industrijskih proizvoda na godišnjoj razini porasle 1,9 posto

09.09.2019 u 09:04

Bionic
Reading

Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda pri proizvođačima bile su u srpnju 1,6 posto niže u odnosu na prethodni mjesec, dok su na godišnjoj razini porasle za 1,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS)

Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), na mjesečnoj razni povećane su zalihe energije, za 5,1 posto, kapitalnih proizvoda za 3,1 posto te trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 2,6 posto.

Istodobno su zalihe intermedijarnih proizvoda pale za 2,7 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 2,8 posto.

Na godišnjoj su razini zalihe kapitalnih proizvoda povećane 35 posto, a energije 24,3 posto.

Zalihe intermedijarnih proizvoda su istodobno smanjene 1,9 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 2,2 posto i netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,2  posto.

Promatrano po područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD), zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju srpnja su u usporedbi s mjesecom ranije u prerađivačkoj industriji smanjene za 1,8 posto, dok su u rudarstvu i vađenju porasle za dva posto.

Na godišnjoj su razini zalihe gotovih industrijskih proizvoda u prerađivačkoj industriji porasle 1,8 posto, a u rudarstvu i vađenju za četiri posto, pokazuju nedavno objavljeni podaci DZS-a.