NUŽNE VARIJACIJE PLAĆAJU GRAĐANI

Zagrebački pročistač skuplji 100. mil eura

02.09.2010 u 11:32

Bionic
Reading

Zagrebački pročistač otpadnih voda poskupljuje za još 20,3 milijuna eura tako da su se ukupni troškovi njegove izgradnje popeli s prvotno planiranih 180 na čak 285 milijuna eura

Riječ je o još četiri dodatne varijacije koje je od Grada Zagreba zatražio koncesionar pročistača, Zagrebačke otpadne vode (ZOV), a kojima je predviđena izgradnja dodatnog odlagališta mulja te stanice i pristupne ceste za prihvat mulja kao i novi radovi na Glavnom odvodnom kanalu plus izgradnja kišnog preljeva Čulinečka. Građevinski fakultet, koji je konzultant Grada u projektu pročistača, složio se da su te varijacije nužne, piše Business.hr

Poskupljenje projekta u ovom trenutku bit će samo dodatni udar na proračun Grada Zagreba, ali bi na kraju cijenu mogli platiti i građani te gospodarstvo ako gradska uprava odluči povećati naknadu za pročišćavanje koja se nije mijenjala od 1. siječnja 2007. godine. Naime, ono što bi Vodoopskrba i odvodnja (VIO) prikupila preko računa za vodu ni dosad nije bilo dovoljno za mjesečnu cijenu koju Grad mora platiti koncesionaru - oko 38 milijuna kuna pa se sva razlika, prema Ugovoru o koncesiji, mora namiriti iz gradskog proračuna. A on je ove godine u najtežoj situaciji u posljednjem desetljeću.

Zbog naknadnih varijacija na osnovni ugovor koje su poskupile projekt za sto milijuna eura, kontinuirano raste i naknada koju Grad treba platiti ZOV-u. Kada je 2004. godine Grad počeo plaćati naknadu, mjesečno je ona iznosila 28 milijuna kuna, dakle 10 milijuna kuna manje nego danas. Također, cijena pročišćavanja posljednji je put mijenjana prije gotovo četiri godine te ona za domaćinstva iznosi 2,8 kuna po prostornom metru isporučene vode, a za gospodarstvo i ostale korisnike 11,4 kune. Ipak, gradski pročelnik za gospodarstvo i predsjednik Povjerenstva za praćenje projekta pročistača Ladislav Prežigalo ističe kako zbog poskupljenja projekta ovaj put neće doći do promjena naknade.

'Iznos od 38 milijuna kuna koji Grad mjesečno treba platiti koncesionaru ostaje isti jer je to koncesijski model kroz 28 godina pa će se to nivelirati. Što se tiče poskupljenja naknade za pročišćavanje koju plaćaju građani i gospodarstvo, to se uvijek može dogoditi, ali zasad ne razmišljamo ni o kakvom povećanju cijena', kazao je pročelnik Ladislav Prežigalo

Međutim, Gradu će s vremenom, bez povećanja cijena, naknada ZOV-u za pročistač postajati sve veće opterećenje.

Za 2009. godinu trebao je nadoknaditi čak 120 milijuna kuna razlike koju VIO nije uspio prikupiti od ukupno 450 milijuna kuna. Ta će se razlika povećati jer će Zagreb sigurno izgubiti dio prihoda zbog Zakona o vodama koji propisuje da se naknada za pročišćavanje ne obračunava po količini isporučene vode već po količini ispuštene vode korisnika. A za primjenu navedenog čeka se da Vlada donese pravilnik o minimalnim cijenama.

U zagrebačkoj se upravi već dulje razmišlja o 'uravnoteženju' cijena pročišćavanja što znači da bi se za građane one mogle povećati, a za gospodarstvo smanjiti, no čeka se Vladin pravilnik i zasad u administraciji gradonačelnika Milana Bandića o tome ne žele govoriti.

Grad se, kada je riječ o razlici koju treba platiti ZOV-u za koncesiju, zasad spašava cesijskim ugovorima. I prijašnjih je godina također sklapao ugovore o cesiji pa je tako 2008. godine Zagrebačka banka otkupila 104 milijuna kuna duga za pročistač, a 2006. i 2007. godine ukupno 292 milijuna kuna.