veliki korak

Zagrebački Genos glavni je laboratorij u istraživanju glikoma

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 17.06.2019 09:38
  • Objavljeno 17.06.2019 u 09:38
Genos

Genos

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Hrvatska biotehnološka tvrtka Genos udružila je snage na globalnom Projektu ljudskog glikoma (Human Glycome Project) s poznatim američkim kompanijama New England Biolabs (NEB) i Waters. Tu suradnju prati i konkretno ulaganje od tri milijuna eura u istraživanja strukture i funkcije glikana, složenih ugljikohidrata vezanih na proteine koji su važni za razumijevanje i uspješno liječenje niza bolesti, piše u ponedjeljak Jutarnji list

“Svi u Genosu jako smo ponosni što smo uz podršku dvije velike multinacionalne tvrtke, Waters i New England Biolabs, uspjeli osigurati značajnu podršku za Projekt ljudskog glikoma. Zahvaljujući reagencijama koje će osigurati te dvije tvrtke u laboratoriju Genosa moći ćemo analizirati glikane u 30.000 uzoraka koji potječu iz nekih od najboljih kliničkih i epidemioloških studija u svijetu”, rekao je za Jutarnji list Gordan Lauc, profesor na Farmaceutsko biokemijskom fakultetu te osnivač i direktor Genosa.

“Ovo je vrlo veliki korak naprijed za Projekt ljudskoga glikoma jer se radi o prvom značajnom resursu koji nam je na raspolaganju na razini cijelog projekta. Dosadašnje financiranje je bilo iz pojedinačnih znanstvenih projekata naših istraživača. Ovaj sporazum iznimno je važan i za Genos jer nas pozicionira kao središnji analitički laboratorij cijelog projekta”, dodao je Lauc.

O suradnji s Genosom oglasili su se i predstavnici kompanija New England Biolabs i Waters.

“Desetljeća istraživanja na području glikobiologije ukazuju na to da glikani igraju važnu ulogu kako u zdravlju, tako i u bolesti. Sustavno istraživanje humanog glikoma u sklopu velikih kliničkih kohorti ima potencijal da pomogne u ispisivanju novog poglavlja u translacijskoj medicini. Vrlo smo ponosni na suradnju s Genosom i Watersom kako bismo podržali ovu važnu inicijativu” izjavio je Chris Taron, jedan od znanstvenih direktora NEB-a.

  • +10
  • +7

Istraživački institut Genos predstavio globalni Projekt ljudskog glikoma

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Visnjic/PIXSELL

Slično misle i u kompaniji Waters, navodi dnevnik. “Promjene u glikozilaciji proteina temeljna su karakteristika mnogih bolesti, uključujući rak. Mi u Watersu vjerujemo da je poboljšano razumijevanje glikomike putem napredne analitičke karakterizacije od kritične važnosti za biomedicinska istraživanja te za pacijente koji će potencijalno imati koristi od ovih istraživanja”, naglasila je Diane M. Diehl, viša direktorica farmaceutskih i biomedicinskih istraživanja u kompaniji Waters.

Projekt ljudskog glikoma, čiji su direktori Gordan Lauc i Richard Cummings s Harvarda, lansiran je u listopadu 2018., a u njemu sudjeluje oko 200 znanstvenika iz Hrvatske i svijeta, piše Jutarnji list.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!