POSLOVI U REGIJI

Zagorje-Tehnobeton uprihodilo više od milijardu kuna

15.12.2010 u 13:01

Bionic
Reading

Usprkos krizi, koja se osobito odrazila u građevinskom sektoru, prihod Zagorje-Tehnobetona, jednog od najvećih domaćih graditeljskih poduzeća, i ove godine prijeći će milijardu kuna

'Ostali smo vjerni politici otvorenosti lepezi investitora i kupaca iz svih dijelova naše zemlje, tako da uz Zagreb, koji je najveće građevinsko tržište i gdje radimo na KB-u Rebro te dovršavamo zgradu HBK, nastojimo održati projekte i u drugim većim sredinama', doznajemo od Bunića. Za engleskog investitora Zagorje-Tehnobeton trenutno radi veliki poslovni park u Svetoj Nedjelji, dok u Osijeku dovršava Avenue Mall, a za norveški Lumini centar u Knegincu. U Splitu radi na zračnoj luci, kao i City Centeru One, dok u Puli gradi stadion, a na Čiovu školu. Tu su i tvornica Farmas, objekt za Nivu, Lidl i Agrokor. 'Ne smije se izostaviti ni Varaždin, gdje smo krenuli s gradnjom garaže za Crtorad, koji je  sada naš najveći projekt. Dovršavamo i neke objekte za Stanoing, s kojim dosta radimo, a za T7 Vis gradimo tvornicu za mehaničko-biološku obradu otpada u Brezju', veli Bunić.

'Očekujemo da će prihodi biti oko 1,15 milijardi, što je za nas razmjerno uspješno, odnosno izuzetno uspješno u usporedbi s ostalim graditeljima. Naime, pad prihoda u odnosu na prošlu godinu, koja nam je usprkos krizi bila rekordna po prihodima, iznosit će oko deset posto', najavio je Miroslav Bunić, generalni direktor Zagorje-Tehnobetona, prilikom obilježavanja 64. obljetnice poduzeća, upozoravajući da je prošlogodišnji uspjeh teško ponoviti u vremenima kada se kriza produbljuje.

S obzirom na to, kako je dodao, treba biti zadovoljan već približavanjem lanjskim, rekordnim rezultatima, a naročito postignutim na regionalnom tržištu, na koje je Zagorje-Tehnobeton potaknula krizna situacija u graditeljskom sektoru. Naime, da bi se nadomjestila stagnacija investicija na domaćem tržištu, sve više se okreće stranim tržištima, posebice regije.

'Već 15 godina, zajedno s našim partnerom, imamo tvornicu za proizvodnju betonskih stupova u BiH, točnije u Gračanici, a u međuvremenu smo otvorili i predstavništvo u Sarajevu', doznajemo od Katarine Krezo, direktorice za nekretnine i inozemstvo u Zagorje-Tehnobetonu, koja dodaje da je tvornica za proizvodnju armirano-betonskih stupova i konstrukcija ove godine otvorena i u Mitrovici u Kosovu, odakle već idu proizvodi i za Makedoniju.

U Srbiji, gdje se pokreću velike investicije u privatnom i javnom sektoru, Zagorje-Tehnobeton gradi dva objekta.

U Mladenovcu je glavni izvođač radova na izgradnji trgovačkog centra od oko deset tisuća kvadrata, koji je u završnoj fazi. Riječ je o ulaganju stranog investitora za kojeg Zagorje-Tehnobeton dijelom osigurava inženjering, a dijelom i radnu snagu, jer su u projekt uključeni i partneri iz Srbije, u kojoj se nabavlja gotovo sav materijal, dok je armirano-betonska konstrukcija proizvedena u Varaždinu.

Kao glavni izvođač, Zagorje-Tehnobeton počelo je graditi i poslovno-prodajni centar u Kragujevcu od 70 tisuća kvadrata. Tu internacionalna tvrtka Plaza Centers planira uložiti ukupno oko 60 milijuna eura.

'Radi se o vrlo ozbiljnim poslovima za strane investitore u Srbiji koji su nas pozvali jer su bili zadovoljni našim dosadašnjim radom, i to u djelatnostima u kojima smo bili jako eksponirani i, usuđujem se reći, najbolji u Hrvatskoj', ističe Miroslav Bunić, generalni direktor Zagorje-Tehnobetona, dodajući da se pregovara i o gradnji u Beogradu.