NAJVIŠE RADNIH SPOROVA

Zabrinjavajući porast tužbi protiv države

Bionic
Reading

Glavni državni odvjetnik u svom je izvještaju upozorio na velik broj radnih sporova koji prijete proračunu, no istodobno se hvali da je lani dobio čak 87 posto presuda u korist države

Protiv države lani je pokrenut velik broj novih parnica teških ukupno 3,4 milijarde kuna. Sudeći prema zahtjevima kojima vjerovnici prijete državnom proračunu, nove tužbe dosežu dvostruku vrijednost nagodbe države u slučaju Liburnia Riviera Hotela. S druge strane, te je godine država tužila svoje dužnike za 300 milijuna kuna.

Otkriće o zabrinjavajućem porastu tužbi protiv države u kriznoj 2009. nalazi se u izvješću o radu Državnog odvjetništva u 2009. u kaznenim te građanskim i upravnim predmetima, koje je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić predao Saboru. Bajić ublažava ružnu sliku: upozorava da su vrlo često u pitanju nerealno visoki ili potpuno neosnovani iznosi te da je vrijednost iznosa koji se inače dosuđuju na teret države osjetno niža od onih zahtijevanih. Tako kao dokaz ističe da je lani DORH pobijedio u 87 posto pravomoćno presuđenih sporova, čime je, kaže, državi priskrbio milijardu kuna, dok je sudski izgubljeno samo 152 milijuna kuna.

Bajić ukazuje i na porast radnih sporova u prošloj godini, u kojima DORH neće moći pobijediti. Budući da se tužbeni zahtjevi pozivaju na prava iz propisa, Bajić navodi da je 'vođenje spora najlošiji izbor, sporovi se gube, stvaraju se troškovi koje treba platiti tužiteljima i svrhovitije ih je riješiti nagodbom te izbjeći nepotrebno parničenje'. Ukazuje i na prošlogodišnji velik skok u broju parnica, čiji je razlog, kaže, 'povećanje broja radnih sporova zbog isplate s osnove prekovremenog i smjenskog rada djelatnika policije, pravosudne policije i Ministarstva obrane'.

Izvješće ne otkriva podatak koliko je zapravo novih parnica država 'zaradila' tužbama vjerovnika, ali iz brojke koja obuhvaća zastupanja državnih odvjetnika u starim i novim parnicama jasno je da je problem države kao parničara prilično napredovao. Naime, ukupna vrijednost svih parničnih sporova koje je DORH po toj osnovi imao u radu do početka ove godine iznosila je 15,8 milijardi kuna. Pritom je država tužitelj koji potražuje tek nešto manje od tri i pol milijarde kuna, a tužena je za oko dvanaest i pol milijardi kuna - bez kamata - što je ravno trećini godišnjih proračunskih izdataka za mirovine.

Bajić navodi da je došlo do negativnog pomaka u parnicama u kojima je država jedna strana. U 2009. kaže, za 20 posto porastao je broj parničnih sporova, a 'trend smanjenja broja novih parnica koji smo imali u posljednje četiri godine prekinut je 2009'.