KUPOVINA STAŽA

Za sezonce će Linić izdavati vaučer za doprinose

slavko linić

slavko linić

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Obvezne doprinose za sezonce poslodavac će platiti kupnjom (čak i dnevnih) vaučera u Ministarstvu financija. Dnevni kupon bi, prema nekim grubim računicama, poslodavca stajao oko 90 kuna, a sezoncu će se priznati najniža osnovica.

Vlada prijedlogom zakona o poticanju zapošljavanja otvara mogućnost uzimanja sezonskih radnika na povremene poslove u poljoprivredi. Unutar kalendarske godine sezonac će smjeti raditi najviše do 90 dana, no taj angažman ne mora biti u kontinuitetu, piše Poslovni dnevnik

Obvezne doprinose za sezonce poslodavac će platiti kupnjom (čak i dnevnih) vaučera u Ministarstvu financija. Dnevni kupon bi, prema nekim grubim računicama, poslodavca stajao oko 90 kuna, a sezoncu će se priznati najniža osnovica. Ona sada na mjesečnoj razini iznosi 2714 kuna. Dopuštenih 90 dana sezonci nesmetano mogu raditi kod više poslodavaca, a evidentirana satnica na kraju godine bit će im na Zavodu preračunata u staž. Poslodavca koji zaposli pripravnike ili osobe koje su u evidenciji Zavoda za zapošljavanje dulje od dvije godine, Vlada namjerava nagraditi s neplaćanjem ukupnih doprinosa (15,3%) na plaću i to ne na jednu godinu, već dvije godine.

To su tek neke od novina sadržanih u nacrtu zakona kojim Vlada želi motivirati poduzetnike da ugovor o radu ponude nekoj od 60.248 osoba bez radnog iskustva te 39.457 pojedinaca koji su na Zavodu dulje od dvije godine ali i za oko 100.000 onih koji su u poljoprivredi sezonski radili mahom na 'crno'. Novi zakon donosi još neka rješenja koja bi mogla povećati zaposlenost.

Poslodavcima će, primjerice, olakšice biti ponuđene i ako s pripravnicima ili osobama koje su izvan radnog odnosa duže od pet godina, ugovore osposobljavanje za stjecanje novih znanja i vještina bez zasnivanja radnog odnosa. Za osobe sa visokoškolskim, dodiplomskim, diplomskim, stručnim i znanstvenim studijem prekvalifikacija može trajati do 12 mjeseci, a za osobe u obrtničkim zanimanjima do 24 mjeseca. Međutim, zakonodavac je i ovoga puta ostao (pre)restriktivan pa tako poslodavac na berbi jagoda, jabuka i sličnim poslovima ne smije angažirati maloljetne osobe koje se ne žele dalje školovati, ali umirovljenike može. Kazna za tvrtke u slučaju kršenja zakona je od 10 do 30 tisuća kuna. Resorni ministar Mirando Mrsić prošli je tjedan zakon poslao na uvid socijalnim partnerima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi