PRVOSTUPANJSKA PRESUDA

Za preplaćene kamate u kunskom kreditu banka joj mora vratiti 55 tisuća kuna

29.03.2017 u 15:14

Bionic
Reading

Udruga Franak izvijestila je u srijedu kako je Općinski sud u Osijeku donio prvu presudu za preplaćene kamate u jednome kunskom kreditu bez valutne klauzule, prema kojoj Addiko banka mora tužiteljici isplatiti gotovo 55 tisuća kuna plus zatezne kamate te ističu da je ta presuda ohrabrenje za podizanje privatnih tužbi svim dužnicima kojima su se kamate mijenjale odlukom banaka

Udruga Franak dobila je u posjed kopiju prve prvostupanjske presude za preplaćene kamate u jednome kunskom kreditu bez valutne klauzule. Radi se o prvostupanjskoj presudi Općinskoga suda u Osijeku, kojom se nalaže Addiko Banci da tužiteljici Kristini Kovačević, zastupanoj po odvjetnici Sanji Hajnal, isplati približno 55 tisuća kuna plus pripadajuće zatezne kamate, stoji u priopćenju Udruge.

 Objašnjava se da je sudac u tom slučaju u potpunosti prihvatio tužbeni zahtjev i uz ostalo utvrdio da je ništetan dio ugovorne odredbe koji govori o izmjeni kamatne stope na način da se izmjena kamatne stope smatra dijelom ugovora, bez posebnog zaključivanja aneksa ugovora.

 "Franak" izdvaja da je pravomoćna kolektivna presuda u "slučaju franak" obvezujuća za općinski sud u konkretnome slučaju, "a to znači da se kolektivna presuda odnosi i na kunske kredite, a ne samo na CHF kredite kao što to tvrde iz bankarskih lobističkih krugova". Ističu i da je presudom utvrđeno da ugovorna odredba o kamatnoj stopi mora biti odrediva te da je ugovor zbog neodredive kamatne stope u tome dijelu ništetan.

 Sud nije prihvatio prigovor zastare, jer ona počinje teći prvoga dana nakon dana kada je tužiteljica saznala da ima pravo zahtijevati ispunjenje obveze, a to je dan nakon 13. lipnja 2014. kada je Visoki trgovački sud donio svoju odluku u slučaju Franak, kada je kolektivna presuda postala pravomoćna. Naime, podnošenjem tužbe u slučaju Franak prekinuta je zastara potraživanja vezana za nepoštene ugovorne odredbe o kamatnoj stopi, a danom pravomoćnosti presude zastara je počela teći ispočetka, ističu iz Udruge Franak.

 Navode i kako se radi o kreditu podignutom 2007. godine na iznos od 450 tisuća kuna s rokom vraćanja od 30 godina i početnom kamatnom stopom od 5,25 posto, koja je od 2009. rasla i na preko 7 posto, i to jednostranom odlukom banke.

 "Presuda u tome slučaju vrlo je važna kao ohrabrenje na podizanje privatne tužbe svim dužnicima u kunskim i euro kreditima koji su ugovorili s bankama promjenjivu kamatnu stopu koja se mijenja odlukom banke. U svim takvim kreditima banke su nezakonito povećavale kamate i u svim takvim kreditima moguće je sudski dobiti preplaćene iznose kamata uz pripadajuće zatezne kamate. Iz konkretnoga primjera vidljivo je da se radi o nimalo beznačajnom iznosu preplate, jer kredit nije bio ogroman, a razlika sa zateznim kamatama doseći će vjerojatno ukupno približno 90 tisuća kuna", ističu iz Udruge Franak.

 Franak stoga poziva sve dužnike koji su prije 1. siječnja 2013. godine ugovorili kredite s promjenjivom kamatnom stopom da im se jave, radi ispitivanja svojih mogućnosti za podizanje privatne tužbe za vraćanje preplaćenih iznosa kamata.