PREVISOKE KAMATE

Za model B tri ponude, prihvaćena samo jedna

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 22.04.2011 14:46
  • Objavljeno 22.04.2011 u 14:46
hbor Anton Kovačev

hbor Anton Kovačev

Izvor: Cropix / Autor: Sandra Simunovic / CROPIX

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) na prvoj je aukciji za unaprijeđeni model B odnosno za dodjelu jamstvenih kvota ponudila 150 milijuna kuna, pristigle su tri ponude banaka u vrijednosti 79 milijuna kuna, no prihvaćena je samo ponuda Erste banke u iznosu od 22 milijuna kuna, a ostale dvije su odbijene zbog ponuđenih visokih kamatnih stopa

HBOR je prvu aukciju za dodjelu jamstvenih kvota iz jamstvenog fonda za poticaj gospodarskom razvitku održao u srijedu, 20. travnja. Na toj je aukciji HBOR ponudio 150 milijuna kuna, a tri poslovne banke dostavile su ponude u vrijednosti od 79 milijuna kuna.

Sve tri dostavljene ponude ocijenjene su ispravnim, no prihvaćena je samo ponuda Erste&Steiermaerkische banke u iznosu od 22 milijuna kuna uz ponuđenu maržu od 4,9 posto na tromjesečni EURIBOR, priopćeno je iz HBOR-a.

'U skladu s osnovnim ciljem jamstvenog fonda za poticaj gospodarskom razvitku, a uzimajući u obzir ponuđene kamatne marže kao kriterij dodjele jamstvene kvote na aukciji, ostale dvije ponude nisu prihvaćene s obzirom da su ponuđene kamatne marže rezultirale u kamatnoj stopi od 8,3 posto, što je veće od trenutno važećih tržišnih uvjeta. Naime, prema podacima Hrvatske narodne banke, prosječna kamatna stopa na dugoročne kunske kredite s valutnom klauzulom trgovačkim društvima u 2010. godini iznosila je 7,2 posto, a prosječna kamatna stopa na dugoročne kredite u eurima 6,4 posto', ističu iz HBOR-a.

Naglašavaju da dobivanje jamstvenih kvota na aukciji znači dobivanje državnog jamstva u iznosu do 30 posto glavnice kredita za investicije

'Stoga, ovako visoke varijabilne kamatne stope koje su ponudile neke banke nisu prihvatljive za kredite koje će imati prvoklasni i nerizični instrument osiguranja, kao što je državno jamstvo i to do visine od 30 posto glavnice kredita', navodi se u priopćenju.

Također, Zakonom o jamstvenom fondu za poticaj gospodarskom razvitku i pripadajućim podzakonskim aktima uređeno je da HBOR izdaje jamstvo u ime i za račun Republike Hrvatske uz jednokratnu naknadu u visini od 1 posto, a kao instrument osiguranja koje HBOR uzima za izdano jamstvo prihvaćaju se instrumenti osiguranja kredita koje poduzetnik daje banci što znači da se ne zahtijevaju dodatni instrumenti osiguranja za izdano jamstvo. Štoviše, prihvatljiv omjer vrijednosti instrumenta osiguranja i kredita je 1,1:1, a za greenfield investicije HBOR-u je prihvatljiv i niži omjer vrijednosti instrumenta osiguranja i kredita.

Takvi uvjeti državnog jamstva po ovom modelu, a koji se ogledaju u visini naknade i načinu osiguranja jamstva, uvelike idu u korist poduzetnicima kako bi se pojačala njihova sposobnost za osiguranje povoljnih izvora financiranja za održive investicijske projekte.

Upravo iz tih razloga visoke kamatne stope koje su ponudile pojedine banke nisu prihvatljive zbog čega je HBOR i odbio njihove ponude, zaključuje se u priopćenju HBOR-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi