ambiciozni projekti

Xi planira novi kineski 'Veliki korak naprijed', evo kako će on izgledati

06.03.2024 u 15:47

Bionic
Reading

Kina želi potaknuti ekonomiju novim proizvodnim snagama, ali predsjednik Xi Jinping možda će ipak morati pribjeći staroj taktici 'Velikog koraka naprijed' kako bi postigao ambiciozni cilj rasta od oko pet posto u 2024., piše CNBC, pozivajući se na ekonomske analize. Peking očekuje godišnji rast inflacije blizu tri posto, te najavljuje nove poticajne mjere za stabilizaciju tržišta nekretnina i kapitala

Čak je i kineska vlada priznala da ispunjavanje ovogodišnjeg cilja 'neće biti lako', osobito zato što je drugo najveće svjetsko gospodarstvo i dalje pogođeno nizom problema - od nestalnih cjenovnih pritisaka, izazova u nekretninskom sektoru i dužničku krizu.

'Cilj od pet posto BDP-a je zaista ambiciozan. Čak i prošle godine, prve nakon covida, Kina je postigla rast od 5,2 posto uglavnom zbog oporavka potrošnje', rekao je Wang Dan, glavni ekonomist kineske Hang Seng banke, za CNBC, dodajući da će ove godine Kini biti vrlo teško postići ciljani rast bez nekakvog kolosalnog infrastrukturnog projekta.

'Kada je riječ o stvarnoj potrošnji, fiskalni deficit je samo tri posto. Razmislimo li o tome, uz ciljani rast BDP-a od oko pet posto, to znači da će se fiskalni rashodi kao postotak BDP-a zapravo smanjiti', rekao je Wang Dan.

Iako bez detalja, vladino izvješće sugerira da se Peking suzdržava od agresivnih poticaja koje su neki promatrači tržišta očekivali. 'Uglavnom je to kontrakcijska, a ne ekspanzivna fiskalna politika, tako da mislim da mora postojati neka vrsta projekta magnitude slične brani hidroelektrane Tri klanca kako bi se doista povećala domaća potražnje', dodao je Wang.

Brana Tri klanca proteže se preko rijeke Jangce. Taj projekt odobren je još početkom 1990-ih, ali je u potpunosti dovršen tek 2015. godine. Kina je kroz povijest pribjegavala izgradnji infrastrukture kao kratkoročnom rješenju za poticanje rasta, osobito nakon financijske krize 2008.-09.

Počevši od ove godine, a kroz idućih nekoliko godina, Peking će izdavati 140 milijardi dolara (bilijun juana) teške 'ultra-dugoročne' posebne državne obveznice za financiranje velikih projekata usklađenih s nacionalnim strategijama. Takve obveznice izdane su dosad samo triput, tijekom azijske financijske krize 1998., za kapitalizaciju China Investment Corporationa 2007. i tijekom pandemije covida, kaže Erica Tay, ekonomistica u Maybank. Analitičari Goldman Sachsa smatraju da je to 'najvažnije pozitivno iznenađenje' iz ovogodišnjeg izvješća o radu vlade.

Premijer Li Qiang također je najavio da će ove godine biti izdane obveznice za posebne namjene za lokalne vlasti, vrijednosti 3,9 bilijuna juana, što je 100 milijardi više nego prošle godine.

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Problemi s nekretninama u Kini usko su povezani s financijama lokalne samouprave, budući da su se one povijesno oslanjale na prodaju zemljišta investitorima. Tržište nekretnina palo je nakon bankrota najvećih igrača, ugrozivši povjerenje potrošača i veći gospodarski rast.

'Tržište nekretnina još uvijek je u kontrakciji, nada za oporavak tog tržišta gotovo je nestala, tako da nam preostaje samo proizvodnja i infrastruktura', rekao je Wang. Razvoj infrastrukture u središtu je jedne od 10 ključnih vladinih radnih zadaća sadržanih u ovogodišnjem izvješću o radu, kojim se obvezuje promicati integrirani razvoj između ruralnih i urbanih područja.

'Novi veliki iskorak'

Kineski glavni cilj je 'modernizacija industrijskog sustava i razvijanje novih kvalitetnih proizvodnih snaga bržim tempom', uz naglasak na jačanje industrijske snage Pekinga kao dugoročnijeg pokretača rasta. 'Trebamo dati vodeću ulogu inovacijama, potaknuti industrijske inovacije uvođenjem inovacija u znanost i tehnologiju i krenuti s novom industrijalizacijom, kako bismo podigli ukupnu faktorsku produktivnost, postojano poticali nove pokretače rasta te promicali novi skok u proizvodnim snagama', rekao je premijer Li u izvješću o radu.

Neke od spomenutih specifičnih industrija uključuju umjetnu inteligenciju, vozila na vodik, bioproizvodnju, komercijalne svemirske letove, nove materijale i inovativne lijekove. 'Puni naglasak na postizanje industrijske snage ukazuje na to da će vodstvo nastaviti usmjeravati kredite i druge resurse prema rastućem naprednom proizvodnom kapacitetu', rekla je Tay iz Maybanka. 'Iako je to vođeno njihovom željom za ekonomskom sigurnošću, taj će potez pozorno pratiti zemlje koje su svjesne izvozne konkurencije jeftinijih kineskih proizvoda', dodala je.