vlada nesigurnost

Wall Street pao na početku tjedna, čeka se izvješće o inflaciji

12.07.2022 u 08:15

Bionic
Reading

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi pali, nakon prošlotjednog rasta, jer na tržištu vlada nesigurnost uoči izvješća o inflaciji u SAD-u i početka sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija

Dow Jones oslabio je 164 boda ili 0,52 posto, na 31.173 boda, dok je S&P 500 skliznuo 1,15 posto, na 3.854 boda, a Nasdaq indeks 2,26 posto, na 11.372 boda.

Nakon rasta prošloga tjedna, indeksi su jučer izgubili dio tih dobitaka jer ulagači ne žele riskirati uoči objave izvješća o potrošačkim cijenama u SAD-u, koje bi moglo znatno utjecati na smjer tržišta.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je u lipnju inflacija dodatno ubrzala s 8,6 posto, koliko je iznosila u svibnju, na 8,8 posto na godišnjoj razini.

Bila bi to nova najviša razina inflacije u više od 40 godina, što je ponajviše posljedica rasta cijena energenata i poremećaja u nabavnim lancima.

„Tržište se pozicionira za izvješće o inflaciji. Nadamo se usporavanju, što bi moglo navesti Fed na ublažavanje tempa zaoštravanja monetarne politike. S druge strane, puno je razloga da se očekuje zadržavanje inflacije na visokim razinama i da će Fed i dalje biti agresivan”, kaže Rob Haworth, strateg u tvrtki U.S. Bank Wealth Management.

U nastojanju da suzbije inflaciju, američka središnja banka povećala je u lipnju ključne kamatne stope za 0,75 postotnih bodova, a očekuje se da će to učiniti i u srpnju.

Zbog toga se rast gospodarstva usporava, a pitanje je samo hoće li Fed uspjeti 'mekano' prizemljiti gospodarstvo ili ga gurnuti u recesiju.

Ulagači su oprezni i zbog toga što ovoga tjedna počinje sezona objava kvartalnih financijskih izvješća kompanija.

U četvrtak i petak rezultate ostvarene u drugom tromjesečju objavit će velike američke banke, a prije toga nekoliko kompanija, kao što su PepsiCo i Delta Air Line.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su kompanije iz sastava S&P 500 indeksa ostvarile rast zarada za 5,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što bi bio znatno manji rast nego u prethodnim tromjesečjima.

Osim rezultata, ulagači će pažljivo analizirati i poruke kompanija o daljnjim očekivanjima, s obzirom na rast kamatnih stopa, visoku inflaciju, usporavanje rasta gospodarstva i poremećaje u nabavnim lancima.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Frankfurtski DAX indeks skliznuo je 1,40 posto, na 12.832 boda, a pariški CAC 0,61 posto, na 5.996 bodova. Londonski FTSE stagnirao je, pak, na 7.196 bodova.