SVJETSKA TRŽIŠTA

Wall Street blago porastao, trgovanje oprezno

07.06.2023 u 07:00

Bionic
Reading

Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi porasli, nadoknadivši gubitke od prethodnoga dana, no trgovalo se oprezno dok ulagači čekaju nove podatke o inflaciji i sjednicu čelnika Feda

Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi porasli, nadoknadivši gubitke od prethodnoga dana, no trgovalo se oprezno dok ulagači čekaju nove podatke o inflaciji i sjednicu čelnika Feda.

Dow Jones ojačao je 0,03 posto, na 33.573 boda, dok je S&P 500 porastao 0,24 posto, na 4.283 boda, a Nasdaq indeks 0,36 posto, na 13.276 bodova.

Jučerašnjim rastom indeksi su nadoknadili gubitke od prethodnoga dana, no trgovalo se oprezno jer nije bilo vijesti koje bi mogle jasnije usmjeriti tržište.

Ulagači ne žele riskirati dok ne vide nove vijesti o kretanju inflacije u SAD-u, koje bi mogle utjecati na odluke čelnika američke središnje banke na sjednici idućega tjedna.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su potrošačke cijene u svibnju blago pale na mjesečnoj razini, no temeljna stopa inflacije vjerojatno će ostati povišena.

Ulagači se nadaju da bi to moglo navesti Fed na stanku u procesu podizanja kamatnih stopa.

Na tržištu novca trenutno se procjenjuje da postoji oko 80 posto izgleda da će čelnici američke središnje banke na sjednici idućega tjedna ostaviti kamate nepromijenjene.

No, kako inflacija ipak ne popušta dovoljno brzo, većina analitičara smatra da će Fed, nakon stanke u lipnju, u srpnju još jednom povećati kamate.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer blago porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,37 posto, na 7.628 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,18 posto, na 15.992 boda, a pariški CAC 0,11 posto, na 7.209 bodova.