poplave u sloveniji

VW privremeno zaustavlja proizvodnju T-Roca

02.09.2023 u 08:50

Bionic
Reading

Volkswagen mora zaustaviti proizvodnju svog najprodavanijeg automobila T-Roca zbog poplava koje su pogodile Sloveniju

Naime, katastrofalne poplave prošloga mjeseca u potpunosti su uništile tvornicu KLS Ljubno u slovenskim Mozirjama gdje se proizvode dijelovi za motore koji se ugrađuju u T-Roca. A bez njih VW-ova tvornica u portugalskom Setubalu, gdje se proizvodi T-Roc, ne može dovršiti proizvodnju vozila. KLS Ljubno pretrpio je štetu do 50 milijuna eura u poplavama koje su početkom kolovoza poharale Sloveniju i tvornica će praktički morati krenuti iz početka jer je uz stojeve nastradala i kompletna infrastruktura.

U tvornici smještenoj u industrijskoj zoni uz rijeku Savinju na cesti Mozirje-Ljubno, nedaleko od Velenja, radilo je 250 ljudi, a prema riječima njenog osnivača Bogomira Straseka, za slovensku agenciju STA, čekaju ih godine obnove jer će tvornicu morati izgraditi od nule.

U međuvremenu VW će morati naći zamjenskog dobavljača zbog čega se procjenjuje da će se proizvodnja T-Roca obustaviti na nekoliko tjedana. Agencija DPA dobila je interni dopis poslan radnicima u tvornici u blizini Lisabona u kojem se navodi da se T-Roc, koji je dostupan i kao kabriolet, neće proizvoditi nekoliko tjedana, počevši od prve polovice rujna.

DPA smatra da će i proizvodnja ostalih modela biti ugrožena zbog nedostatka komponenti motora. Naime, crossover C-segmenta dijeli MQB platformu s mnogim drugim Volkswagenovim vozilima i postoji rizik da bi ta sudbina mogla zadesiti i neke druge automobile.

Prošle godine u Setubalu je proizvedeno 231.100 T-Roca koji je najprodavaniji automobil VW-a. U srpnju je bio i najprodavaniji model u Europskoj uniji ispred Dacije Sandero.

  • +40
Volkswagen T-Roc 1.5 TSI EVO DSG Style Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.