KRENULA PROIZVODNJA

[FOTO] Plenković o hrvatskoj kovanici eura: Dobro je da smo dio eurozone; Vujčić: Radit će se u tri smjene

18.07.2022 u 14:05

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić nazočili su svečanom obilježavanju početka proizvodnje hrvatskih eurokovanica u kovnici u Svetoj Nedelji

'Upravo smo osobno stekli uvid u to kako se u Hrvatskoj kovnici novca kuju kovanice eura. S 1. siječnja Hrvatska postaje dio europodručja. To podrazumijeva i kovanje kovanica ovdje, kao i nabavljanje novčanica', rekao je premijer Plenković.

'Smatramo da smo vrlo sustavno provodili proces. To je strateški cilj, koji ostvarujemo, koji će ostati. Zahvaljujem svima koji su dali svoj doprinos', dodao je.

'Tijekom jeseni finalizirat će se aktivnosti oko ulaska u Schengen. U ovim okolnostima dobro je da smo dio eurozone. Bit ćemo zaštićeniji u svim izazovima koji su pred nama', kazao je Plenković.

'Ovdje radi 70-ak radnika, ovdje se kuju ogromne količine kovanog novca. Za to treba dobra organizacija. Siguran sam da će sve biti obavljeno kako treba', rekao je.

  • +12
Svečano obilježavanje početka proizvodnje hrvatskih eurokovanica Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

Boris Vujčić kazao je da će se raditi u tri smjene. Plan je do kraja godine iskovati 420 milijuna komada, odnosno 3700 tona, kovanica.

'To je velik logistički napor i podrazumijeva i povlačenje kuna iz optjecaja', kazao je guverner.

'Sve su kovanice vrlo lijepe. Premijer je rekao da je bolje kad ih uzme u ruku nego na slici', našalio se Vujčić.

  • +4
Kovanice eura Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajač

Povući će se 500 milijuna komada novčanica kuna.

'Ne postoji takva garaža. Dogovorili smo se s vojskom za izgradnju kapaciteta', odgovorio je Vujčić na pitanje što će biti s kunama koje su u optjecaju.