sastanak u Staroj Sušici

Vučković najavila rješavanje problema primorsko-goranskih poljoprivrednika

05.10.2021 u 14:47

Bionic
Reading

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u utorak na nakon sastanka s poljoprivrednicima, stočarima, proizvođačima i predstavnicima Primorsko-goranske županije najavila aktivnosti na rješavanju neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, problema koje uzrokuju divlje svinje i poseban program potpore govedarstvu

Ministrica Vučković u utorak je u županijskom Centru za poljoprivredu i ruralni razvoj u Staroj Sušici održala radni sastanak te obišla nedavno otvoreni Centar za posjetitelje "Velike zvijeri" . Domaćini su joj izložili probleme poljoprivrednika, prerađivača i drvoprerađivača te se susrela s predstavnicima poljoprivrednih gospodarstava, iz sektora mesnog i mliječnog govedarstva, vinskog i vinogradarskog sektora.

Nakon sastanka istaknula je problematiku neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, koja utječe na korištenje poljoprivrednog zemljišta i mogućnost investiranja i probleme koje poljoprivrednicima uzrokuju divlje svinje.

"Organizirat ćemo poseban sastanak u ministarstvu i zajedno sagledati kako umanjiti ovu višedimenzionalnu problematiku koja negativno utječe na poljoprivredno zemljište, a uključit ćemo i predstavnike zaštite prirode, naše Agencije za plaćanja i druge," kazala je i dodala da će to biti učinjeno u idućih 10-ak dana.

Ministarstvo poljoprivrede u okviru svojih nadležnosti donijelo je naredbu koja se odnosi na pojačano izlučivanje divljih svinja zbog postojećih problema, kao i zbog opasnosti od širenja afričke svinjske kuge koje još nema u Hrvatskoj, ali je treba prevenirati, navela je Vučković.

Po njezinim riječima, puno je drugih mjera koje bi mogle pomoći, ali nisu u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede, ali ono ne bježi od uloge skrbi i posredovanja kako bi olakšali poljoprivrednu proizvodnju.

"Ovdje je potrebno, a to je i naša obveza, obratiti dodatnu pozornost s obzirom da se radi o području s posebno težim uvjetima gospodarenja. Slažem se s domaćinima, koji su istaknuli da je svaki preostali poljoprivrednik na ovom području osobito vrijedan, a proizvodi sjajne i kvalitetne proizvode, o čijoj smo dodatnoj promociji također razgovarali," rekla je.

Ministrica je zamolila za strpljenje, ističući da će u roku od deset dana, zajedno s drugima koji će sudjelovati u provedbi mjera, biti doneseni zaključci i određeno vrijeme provedbe. Planira se da na sastanku sudjeluju lovoovlaštenik, lovačka društva, lovni inspektori, predstavnici lokalne i područne samouprave, a konzultirat će se i s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, posebice s upravom nadležnom za zaštitu prirode.

Ministrica je u nastavku najavila poseban program program potpore sektoru govedarstva, tj. svim stočarskim sektorima. Taj će program ovih dana biti na javnom savjetovanju nakon čega će biti upućen na notifikaciju Europskoj komisiji, rekla je i istaknula da je cijeli sektor izložen, osim strukturnim, i dodatnim teškoćama koje uzrokuju poremećaji na svjetskom tržištu i rast cijena inputa, osobito energije i stočne hrane.

"Sektoru smo djelomično već pomogli uspješnim završavanjem pregovora oko povećanja alokacije za mjeru Dobrobit životinja, a isto tako i uvođenjem nove operacije u Program ruralnog razvoja koji se odnosi na apliciranje stajskog gnojiva. Imali smo i desetak intervencija iz proračuna, jer ovo nije prvi poremećaj, kojeg imaju svi poljoprivredni sektori i drugi gospodarski resori u Hrvatskoj, a osobito ionako ranjivi sektor stočarstva", navela je.

Naglasila je i da s obzirom na specifičnost Primorsko goranske županije, te mjere manje pozitivno utječu na nju nego na neke druge županije. "Ovdje se poljoprivrednici odlučuju na ekološku poljoprivredu i novi program pomoći sigurno će pomoći poljoprivrednicima i onima s kojima smo se susreli, koji imaju mliječne krave ili se bave proizvodnjom u sustavu krava – tele," rekla je ističući da će pomoć biti brzo osigurana te da će sve biti ugovoreno do kraja godine.

Župan Zlatko Komadina rekao je da su se sastali sa željom rješavanja problem poljoprivrede u specifičnim područjima, da su otvorili teme o poticajima u specifičnim uvjetima, o problematici divljih svinja, o malim pilanama i snabdijevanju sirovinom.

Miroslav Palinkaš iz Vinarije Pavlomir kao trenutno najveći problem naveo je problem divljih svinja, koje rade ogromne štete i zbog kojih moraju po cijele noći čuvati vinograde i ograđivati ih pa je, kaže, zatražio pomoć o lokalne jedinice, županije i ministarstva.

Vlasnik OPG-a za mliječno stočarstvo Bojan Francišković, uz probleme s divljači, spomenuo je i probleme apliciranja na fondove EU-a.