problem etilen-oksida

[VIDEO] Vučković: Ove godine s tržišta povučen 71 proizvod, gotovo kao u cijeloj 2020.

25.08.2021 u 14:36

Bionic
Reading

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković izvijestila je u srijedu da je u ovoj godini s tržišta povučen 71 proizvod, gotovo kao u cijeloj 2020., razlog čemu je dobrim dijelom prisutnost nedozvoljenog etilen-oksida u aditivu od gume od rogača, pri čemu se ne očekuju problemi po zdravlje ljudi

"S obzirom na velik broj povučenih proizvoda koji sadrže aditiv E410 u kojem je pronađen etilen-oksid, mogu reći da smo do sada ove godine povukli 71 proizvod, od kojih se više od 50 odnosilo na povlačenje i opoziv zbog utvrđivanja prisutnosti aditiva gume od rogača koji sadrži etilen-oksid", izjavila je Vučković uoči užeg kabineta Vlade.

Ako se usporedi ukupan broj povlačenja proizvoda s onim prošle godine, do sada ih je povučeno gotovo jednak broj kao u cijeloj 2020. godini, kada je povučeno 74 proizvoda, napomenula je.

"Želim uvjeriti hrvatsku javnost, što potvrđuju i kontrole međunarodnih tijela i njihovo izvještavanje o našem nacionalnom sustavu RASFF, da se on sada pokazuje u potpunosti učinkovit, s obzirom na pravovremenost reakcija i opoziv, a tu je i provođenje uzbuna kroz europski sustav ranog uzbunjivanja", izjavila je Vučković te je pohvalila rad cjelokupnog nacionalnog veterinarskog sustava.

Izvor: Pixsell / Autor: Željko Lukunić

Druga povlačenja proizvoda odnose se na prisutnost različitih mikroorganizama, neodgovarajuće označavanje alergena te prisutnost stranih tijela, najčešće stakla, dodala je ministrica.

Kriza s povlačenjem proizvoda s etilen-oksidom započela je krajem 2020. godine, kada je povučeno 12 proizvoda, napomenula je Vučković, apostrofirajući da je riječ o sastojku koji u Europskoj uniji uopće nije dozvoljen.

U raspravama nacionalnih koordinatora za sustave RASFF tijekom lipnja i srpnja odlučeno je da se uopće neće provoditi testiranja, već se proizvodi praktički preventivno povlače.

Izvor: Pixsell / Autor: Željko Lukunić

Kod ranijih analiza, gdje je prisutnost etilen-oksida i stvarno utvrđena kod proizvoda, razina detekcije je bila poprilično niska i u Europi se ne očekuju problemi po zdravlje ljudi, izvijestila je Vučković, dodajući da do sada nije bilo prijava zdravstvenih tegoba te da je riječ o najvećem stupnju zaštite.

Upitana znači li sve to da su građani godinama jeli etilen-oksid u proizvodima, Vučković je rekla da to ne može nitko potvrditi, već da je on pronađen u aditivu od gume od rogača porijeklom iz Turske, što ne znači da ga sadrže svi aditivi te vrste.

Međutim, pojasnila je Vučković, preventivno se sve povlači i opoziva, a preventivna povlačenja provode i subjekti u poslovanju s hranom jer žele sačuvati ugled na tržištu.