IZBACIVANJE IZ KONZUMA

Vučković: Ministarstvo poljoprivrede uputilo AZTN-u predstavke Dodlek-agra

18.04.2023 u 19:06

Bionic
Reading

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u utorak je kazala da je njezino ministarstvo predstavke vlasnika međimurske tvrtke Dodlek-agro uputila Agenciji za zaštitu tržišnog nadmetanja (AZTN), istaknuvši da će nastaviti pomagati proizvođačima krumpira jer želi da opstanu

Međimurska tvrtka Dodlek-agro od ovog tjedna nije više dobavljač Konzuma, iako je do sada godišnje Konzumu prodavala 11 do 12 tisuća tona svog krumpira svojih kooperanata, izvijestio je vlasnik te tvrtke Mirjan Dodlek na novinskoj konferenciji u utorak, a za “izbacivanje iz Konzuma” okrivio je tvrtku ENNA Fruit Pavla Vujnovca, istaknuvši da se tu radi o pokušaju neprijateljskog preuzimanja.

Naveo je da je ovisnost njegove tvrtke o Konzumu 70-postotna, da je investirao devet milijuna eura uz pomoć HBOR-a te da dug od četiri milijuna eura mora vratiti u sljedećih 12 godina, pri čemu je računao na Konzum kao na strateškog partnera. Dodao je kako takav potez Konzuma za njih znači godišnji gubitak od 6,25 milijuna eura.

“Gospodin Dodlek je pisano i usmeno unatrag desetak dana informirao Ministarstvo poljoprivrede o problemima s Konzumom, koje mu je otkazalo suradnju, mi smo predstavke razmotrili i ustanovili da ih trebamo proslijediti AZTN-u, tijelu nadležnom za kontrolu odstupanja od poštenih trgovačkih praksi, a tu govorim o eventualnom odstupanju, kao i za kontrolu od eventualnog odstupanja od pravila tržišnog natjecanja”, rekla je Vučković u Karlovcu, gdje je obišla gradilište Radne jedinice "Transport i mehanizacija" Hrvatskih šuma.

Dodala je da će Ministarstvo poljoprivrede i dalje razgovarati s proizvođačima krumpira, za čiju proizvodnju žele opstanak, pritom napomenuvši da je domaća proizvodnja krumpira manja od potreba Hrvatske za tim proizvodom.

Ministrica je ukazala i na širu sliku problema proizvođača krumpira, podsjetivši da je unatrag tri godine na europskom tržištu stupila na snagu zabrana korištenja sredstva za zaštitu uskladištenog krumpira, bez kojeg neadekvatno uskladišten krumpir brzo propada.

“Kao jedna od prvih zemalja krenuli smo u sufinanciranje gradnje skladišta te smo do sada sufinancirali 22 moderna skladišta s ventilacijom i hlađenjem, koja omogućuju da krumpir kroz dulje vrijeme zadrži kvalitetna svojstva, a bez kemijske zaštite koja je od strane struke i znanosti proglašena rizičnom za potrošače”, rekla je Vučković. Jedna od 22 korisnika sredstava je i Dodlekova tvrtka, potvrdila je.

“Želim da se hrvatski proizvođači hrane bolje organiziraju, da steknu veću pregovaračku snagu da bi se na tržištu održali, što je bio cilj zbog kojeg smo sa 70, a ne samo 50 posto, sufinancirali trošak gradnje skladišta krumpira”, zaključila je Vučković.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja utvrđuje pravila i sustav mjera za sprječavanje nametanja nepoštenih trgovačkih praksi i utvrđuje nepoštene trgovačke prakse u lancu opskrbe hranom čijim se nametanjem iskorištava značajna pregovaračka snaga otkupljivača i/ili prerađivača ili trgovca u odnosu na njihove dobavljače.

Nakon konferencije za novinare Mirjana Dodleka, iz Konzuma su priopćili da je ugovor o suradnji s tvrtkom Dodlek-Agro i dalje je na snazi te će njezine ponude kao i do sada uzimati u razmatranje te istaknuli da odluke o odabiru partnera-dobavljača donose samostalno, bez vanjskog uplitanja.