IVICA MUDRINIĆ:

'Vrijeme je da se ukine krizni telekom porez'

Ivica Mudrinić

Ivica Mudrinić

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor HT-a Ivica Mudrinić kaže da je došlo vrijeme za ukidanje kriznog poreza telekom operaterima za SMS i glasovnu komunikaciju od šest posto. 'Ako se ukidaju krizni porezi na plaće građana, onda valja ukinuti i šestopostotni porez telekom operaterima jer je to udar na njihovo poslovanje. Tim se porezom usporava i ulaganje operatera, što nikako nije dobro za ovu industriju', rekao je Mudrinić za Business.hr

Za ukidanje kriznog telekom poreza zalaže se i predsjednik Uprave Vipneta Mladen Pejković. 'Brzo ukidanje takve odluke pridonijet će stabilizaciji industrije i Hrvatske kao odredišta stranih ulaganja. Naime, ta je odluka negativna poruka mogućim investitorima u našu zemlju, a i suprotna je načelima EU-a jer opterećuje samo dio tržišta i puni proračunsku rupu umjesto da novac ostaje u sektoru i služi njegovom razvoju', ističe Pejković.

Prema podacima Porezne uprave i Ministarstva financija, od početka kolovoza, kada je uvedena naplata tih šest posto, do kraja prošle godine prikupljeno je 109,6 milijuna kuna, a u ovoj godini do kraja svibnja 118,4 milijuna kuna. No, još nema naznaka da se u vladi Jadranke Kosor uopće razmišlja o ukidanju kriznog poreza telekom operaterima.

U Srbiji, koja je jedina, uz Hrvatsku, uvela takvu mjeru, očekuje se ukidanje 10-postotnog poreza, što predsjednik Upravnog odbora Vip mobilea Alexander Sperl smatra opravdanim imajući u vidu da službeni pokazatelji stanja srpske privrede upućuju na izlazak iz recesije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi