KAKO DO POVRATA POREZA

Vodič za ispunjavanje porezne prijave

01.02.2012 u 22:00

Bionic
Reading

Pripremite na vrijeme poreznu prijavu uz pomoć tportalovog vodiča i saznajte hoćete li ove godine dobiti povrat poreza. Prije toga upoznajte se s glavnim promjenama u oporezivanju dohotka, pogledajte detaljne upute za ispunjavanje prijave i skinite obrazac s automatskim izračunom…

Prijavu poreza na dohodak dužni ste podnijeti najkasnije do 29. veljače ako ste u prošloj godini primali plaću od više poslodavaca istodobno, ako ste obrtnik, slobodni profesionalac ili poljoprivrednik te ako ste primali dohotke izravno iz inozemstva, a niste na dohodak platili iznose koje zakon propisuje.

Jednim klikom do obrasca

Obrazac porezne prijave u PDF formatu možete skinuti ovdje. Erste banka i ove je godine pripremila obrazac s automatskim izračunom koji možete skinuti ovdje.

Poreznicima se ne trebate javljati ako ste primali plaću ili mirovinu samo od jednog domaćeg poslodavca ili više njih, ali ne istodobno. Također, od prijave ste oslobođeni ako ste ostvarivali dohotke od imovine i imovinskih prava na koji ste platili paušalni porez te na dohotke od kapitala i osiguranja.

UKINUTA VEĆINA POREZNIH OLAKŠICA

Ako procijenite da ćete ostvariti povrat poreza, prijavu možete podnijeti i ako to niste obvezni. Doduše, manevarski prostor za smanjenje porezne osnovice u ovogodišnjoj prijavi sveden je na minimum, jer su od ove godine potpuno ukinute olakšice za uplaćene premije osiguranja, troškove zdravstvenih usluga i stambene potrebe, koje su lani još bile na snazi u smanjenom opsegu (do 6.000 kuna). Stoga poreznici s pravom očekuju znatno manje prijava nego prošle godine, kada ih je zaprimljeno gotovo 900.000.

Osnovni osobni odbitak ostao je nepromijenjen i iznosi 1.800 kuna, a nisu se mijenjali ni koeficijenti za povećanje osobnog odbitka za djecu i uzdržavane članove obitelji.

Od ove godine se u potpunosti primjenjuju tri porezne stope koje su na snazi od 1. srpnja 2010. Tako se porezna osnovica do visine dvostrukog iznosa osobnog odbitka (43.200 kuna) oporezuje po stopi od 12 posto, od 43.200 do 129.600 kuna primjenjuje se srednja stopa od 25 posto, a najviša stopa od 40 posto obračunava se na prihod iznad 129.600 kuna.

NE ZABORAVITE PREDATI DOKUMENTE

Dohodak za svaku kategoriju primitaka utvrđuje se na temelju odgovarajućih dokumenata (kartica PK-1, PK-2, potvrda o isplaćenom dohotku...) koje je potrebno priložiti uz poreznu prijavu. Zbroj svih ostvarenih oporezivih dohodaka predstavlja ukupan dohodak. Od ukupnog se dohotka odbijaju porezne olakšice i odbici, a konačan je rezultat porezna osnovica na koju se primjenjuju gore navedene porezne stope.

Od obračunate ukupne svote poreza na dohodak i prireza odbijaju se predujmovi poreza i prireza koji su plaćeni u tijeku 2011. godine te se utvrđuje razlika poreza i prireza. Ako je rezultat pozitivan, dužni ste platiti razliku, a ako je negativan, ostvarili ste pravo na povrat, koji će vam biti isplaćen na tekući račun.

Iznimno, poreznim obveznicima koji ostvaruju dohodak od samostalne djelatnosti i poreznim obveznicima koji dohodak utvrđuju na način propisan za samostalne djelatnosti na temelju poslovnih knjiga, više plaćeni porez vraća se na njihov zahtjev ili im se uračunava u predujam za iduće razdoblje, do iskorištenja preplaćenog iznosa. Povrat poreza nećete dobiti ako poreznici utvrde da niste platili sve obveze prema državi

Detaljne upute za sastavljanje godišnje porezne prijave pogledajte ovdje