DOLAZI EU KONKURENCIJA

Vodeći građevinari ulaze u holding

Bionic
Reading

Ulaskom Zagreb Montaže zajedno s ruskim partnerom sa 70 milijuna kuna u Institut građevinarstva Hrvatske, započeo je proces spajanja i spašavanja građevinskog sektora, piše Poslovni dnevnik

Druga faza dokapitalizacije IGH-a, doznaje Poslovni, trebala bi biti dovršena u lipnju. Sličan proces vlasničkog povezivanja samo što nije formalno započeo u Dalekovodu, kroz završetak predstečajne nagodbe. Prema planu koji su vjerovnici izglasali, novi investitori u Dalekovod trebaju donijeti 150 milijuna kuna svježeg kapitala. Ponudu su pripremili Zagreb Montaža i Nexus fond, te još sudjeluje Monting.

Prema planu koji uživa podršku države, novi investitori bi preuzeli oko 65 posto Dalekovoda. Građevinari koji su počeli raditi na scenariju vlasničkog povezanja očekuju da okrupnjavanje podrže investitori Viadukta te Tehnika.

Poučeni slovenskim iskustvom, gdje su pod pritiskom jake strane konkurencije nakon nestanka granica mnoge domaće tvrtke brzo pometene, usmjereni su na što hitnije stvaranje snažnog konzorcija koji bi imao krovnu holding organizaciju dok bi članice nastavile samostalno djelovati.