UNICREDIT

Vlasnik Zagrebačke banke u prvom kvartalu s neto dobiti od 2,06 milijardi eura

03.05.2023 u 12:28

Bionic
Reading

Talijanska banka UniCredit izvijestila je u srijedu o neto dobiti većoj od dvije milijarde eura i dvoznamenkastom rastu neto prihoda u prvom ovogodišnjem kvartalu, zahvaljujući vrlo snažnim neto kamatnim prihodima i daljnjem smanjenju troškova

Neto dobit te banke u prvom je kvartalu iznosila 2,06 milijardi eura, nasuprot 274 milijuna eura u istom razdoblju lani, pokazuje financijsko izvješće vlasnice Zagrebačke banke. Istodobno, neto prihodi iznosili su 5,8 milijardi eura i bili su za 56,5 posto veći u usporedbi s istim razdobljem godine ranije.

Pritom su neto kamatni prihodi poskočili za 43,6 posto, na 3,3 milijarde eura, dok su prihodi od naknada smanjeni za dva posto, na dvije milijarde eura, pokazuje poslovno izvješće.

UniCredit je objavio i poboljšane financijske smjernice za 2023. prema kojima sada očekuje neto prihode od kamata veće od 12,6 milijardi eura, neto prihode iznad 20,3 milijarde eura i neto dobit veću od 6,5 milijardi eura. U banci navode da su u sklopu smjernica blago izmijenili svoju definiciju dobiti, ali da dvije brojke ostaju uglavnom usporedive.

Solidni rezultati UniCredita, jedine talijanske banke koju regulatori smatraju globalno sistemski važnom, najnoviji su dokaz snage sektora u kojem je niz kolapsa banaka ove godine poljuljao povjerenje ulagača.

Na čelu s izvršnim direktorom Andreom Orcelom UniCredit je krenuo u jedan od najambicioznijih europskih planova distribucije kapitala, a objavio je da će dioničarima isplatiti najmanje 5,75 milijardi eura kroz dividende i otkupe temeljem rezultata poslovanja u 2023. godini.