Bernard Arnault

Vlasnik najvećeg carstva luksuza pod istragom; prao je novac s ruskim oligarhom?

29.09.2023 u 14:56

Bionic
Reading

Francuski milijarder Bernard Arnault, vlasnik koncerna luksuznih proizvoda LVMH i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, te ruski oligarh Nikolaj Sarkisov nalaze se pod istragom zbog navodnog pranja novca u luksuznom alpskom odmaralištu

Istraga se odnosi na njihove aktivnosti u Courchevelu, skijaškom odmaralištu u francuskim Alpama, a koje je poznato kao igralište za ultrabogate, piše france24.com.

Financijska obavještajna jedinica ministarstva gospodarstva vodi istragu, ali još nije utvrdila je li počinjen neki zločin, rekao je izvor blizak istrazi za AFP.

Francuski dnevnik Le Monde, pozivajući se na financijsku obavještajnu jedinicu Tracfin, izvijestio je da je 55-godišnji ruski tajkun kupio 14 stanova od jednog prodavača 2018. godine za 16 milijuna eura u složenom poslu koji uključuje tvrtke sa sjedištem u Francuskoj, Luksemburgu i Cipru.

Iako se vjeruje da je on kupac, Sarkisovo ime nigdje se ne pojavljuje u papirima. Tvrtka nazvana La Fleche navodno je kupila još tri nekretnine od druge tvrtke koja je, kako se ispostavilo, također pripadala Sarkisovu.

  • +7
Bernard Arnault Izvor: Profimedia / Autor: Vincent Isore / imago stock&people / Profimedia

Prodaja nekretnina samome sebi omogućila je Rusu da ostvari dobit od 1,2 milijuna eura zbog neplaćanja poreza.

Arnault, koji upravlja luksuznim carstvom LVMH i prema Forbesu je druga najbogatija osoba na svijetu nakon Elona Muska, sumnjiči se da je posudio 18,3 milijuna eura Sarkisovu za taj posao.

Pretpostavlja se da je zatim kupio tvrtku La Fleche i time postao vlasnik portfelja nekretnina. LVMH je bez komentara na te optužbe.