PORIJEKLOM IZ CRNE GORE

Evo tko je albanski poduzetnik kojem će na otvaranje hotela u Zagrebu doći čak dva premijera

29.09.2023 u 14:09

Bionic
Reading

Čak dva premijera pojavit će se u ponedjeljak na svečanom otvaranju Met Boutique Hotela u centru Zagreba. Uz našeg Andreja Plenkovića, događaj će uveličati albanski predsjednik vlade Edi Rama. U pozivnici za medije navodi se da je hotel 'odličan primjer gospodarske suradnje između Albanije i Hrvatske'. Naime investitor je albanska kompanija Gener 2, u vlasništvu jednog od najbogatijih Albanaca, Bashkima Ulaja

Projekt je krenuo 2017., kada je zgradu u Praškoj 4 kupilo poduzeće Abau iz Lovrana, čiji je vlasnik Gener 2.

Novi Met Boutique Hotel diči se s pet zvjezdica. Ima 26 soba na pet katova, a u potkrovlju se nalaze dvorana za sastanke, spa i tri apartmana. Na hotelskim stranicama navodi se da je cilj bio 'stvoriti interijer koji odiše modernošću, udobnošću i nepogrešivim luksuzom, izbjegavajući predvidljivost'.

Ulaj u Hrvatskoj ima registrirane dvije tvrtke, obje sa sjedištem u Lovranu. Uz spomenuto poduzeće Abau, to je Gener 2, podružnica matične kompanije. Direktor obje firme je Ahmet Ulaj.

Lovranski Gener 2 u rujnu prošle godine dobio je posao u Rijeci, vrijedan oko 27,5 milijuna eura, kao izvođač radova u sklopu EU-ova projekta poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture. Tom prilikom je Ahmet Ulaj izjavio da se na takvim poslovima prvi put pojavljuju u Hrvatskoj, a cilj im je i dalje ulagati kod nas.

Na građevinarstvu je Bashkim Ulaj i izgradio svoje poslovno carstvo. Albanski mediji svrstavaju ga među najmoćnije biznismene u zemlji, s tim da ističu njegove odlične političke veze.

Ulaj je porijeklom iz sela Vuthaj u Crnoj Gori. Njegova obitelj se 60-ih godina odselila u Albaniju, u gradić Laç, nedaleko od Tirane.

Kao građevinski poduzetnik pojavljuje se sredinom 90-ih. Dok je gradonačelnik Tirane bio Edi Rama, Ulaj je dobio dozvole za gradnju na atraktivnim gradskim lokacijama. Mediji su zabilježili da je 2004. prodao tri stana po simboličnim cijenama obitelji dugogodišnjeg albanskog premijera Salija Berishe.

Ulajev poslovni procvat dogodio se baš za vrijeme mandata Berishe, a koji je vodio albansku vladu od 2005. do 2013. godine. Albanski mediji navode kako je Gener 2 u samo nekoliko godina od anonimne tvrtke postao vodeće poduzeće za cestogradnju pobjeđujući na svakom natječaju.

Kad je Berisha napustio vlast 2013., Ulaj se brzo 'skompao' i s novom vladajućom garniturom, predvođenom Edijom Ramom, iako ga je pratio glas 'Berishinog čovjeka'.

Njegovo poslovno carstvo nastavilo je jačati. A jedan od najvećih ugovora koji je Ulaj dobio je koncesija za autocestu Tirana-Thumanë-Vorë, vrijedna 225 milijuna eura.

  • +7
Met Boutique Hotel Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Booking.com

Danas je Gener 2 građevinski div koji gradi stambene zgrade, industrijska postrojenja, hidroelektrane i ceste, a aktivan je i u energetskom, telekomunikacijskom i nekretninskom sektoru.

Početkom 2018. CNN International sklopio je partnerstvo s grupom Gener 2 kako bi pokrenuo kanal vijesti A2, ekskluzivnu podružnicu CNN-a u Albaniji.