TREĆU GODINU ZAREDOM

Vlasnik Kosmodiska zadržao titulu najbogatijeg Slovenca

  • Autor: SEEbiz/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 06.11.2013 12:54
  • Objavljeno 06.11.2013 u 12:47
sandi češko

sandi češko

Izvor: tportal.hr / Autor: rtvslo.si

Najbogatiji je Slovenac treću godinu zaredom Sandi Češko. Revija Manager, koja svake godine objavljuje listu najbogatijih ljudi u 'Deželi', vrijednost njegova 60-postotnog udjela u Studiju Moderna (madraci Dormeo i TV prodaja Top Shop) procjenjuje na 460,4 milijuna eura, što je 12 posto više nego lani

Najviše se od lani povećala imovina supružnika Albina i Tatjane Doberšek, i to za čak 118 posto. S procijenjenom vrijednošću od 274,3 milijuna eura, ove su godine na drugom mjestu. Glavni dio njihove imovine čini inženjersko poduzeće Engineering Dobersek, koje su ustanovili prije 30 godina u Njemačkoj. Poduzeće ima više od 300 zaposlenih, većinom inženjera i specijalizirano je za gradnju energetskih rudarskih, vodoprivrednih i ekoloških objekata.

Treći je na listi (lani drugi) Joc Pečečnik. Njegov 90-postotni udio u grupi Elektronček, koja proizvodi i daje u najam opremu za kockarnice, procijenjen je na 188,4 milijuna eura, tri posto više nego lani. Zbog uspjeha u Americi, Pečečnik ima u sljedećim godinama velike mogućnosti za rast.

Na četvrtom su mjestu (lani na trećem) supružnici Iza i Samo Login, kojima je u posljednje tri godine uspio veliki posao sa zabavnim mobilnim aplikacijama. Vrijednost poduzeća Outfi7, koje je proljetos probilo granicu od milijardu skidanja (downloada), analitičari Managera procijenili su 16 posto većom. Pedesetpetpostotni udio supružnika Login tako vrijedi 146,6 milijuna eura, a na ljestvici su i tri glavna dioničara poduzeća.

Među prvih pet ove je godine prvi put 39-godišnji Zoltan Varga iz Zreča koji je studirao u Americi i probio se među vodeće menadžere u petom najvećem hedge fondu Orch-Ziff Capital managament, gdje je odgovoran za azijska tržišta. U vlasništvu ima nešto više od 13 milijuna dionica tog fonda, koje su krajem rujna bile vrijedne 110,1 milijun eura.

Nekada najbogatiji Slovenac, trgovac Mirko Tuš ove je godine pao za jedno mjesto, na 8. poziciju, ali se vrijednost njegove imovine lani nije smanjivala. Revija je procjenu povećala za tri posto, na 73,7 milijuna eura.

Zajednička vrijednost imovine stotinu najbogatijih Slovenaca lani je dosegla 3,3 milijarde eura, što je oko 14 posto više nego prošle godine, ali još uvijek 17 posto manje nego u pretkriznom razdoblju 2008. Otad se na ljestvici promijenilo više od polovine imena, napisali su u reviji Manager.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!