KLAUS MARTIN

Vlasnik hidroaviona tuži državnu agenciju zbog prizemljene flote

24.10.2016 u 16:07

Bionic
Reading

Klaus Dieter Martin, vlasnik kompanije European Coastal Airlines (ECA), tužio je Hrvatsku agenciju za civilno zrakoplovstvo zbog zabrane letova hidroavionima po hrvatskoj obali

Flota kompanije ECA prizemljena je u kolovozu nakon što su inspekcije utvrdile materijalne nedostatke na zrakoplovima, ali i manjkavosti administrativne prirode.

Zbog zabrane leta tvrtka je morala otpustiti 130 radnika te sada od Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo (HACZ) traži 16,5 milijuna kuna, koliko iznose gubici zbog otkazanih letova i dodatnih troškova održavanja aviona.

Martin tvrdi danije bilo nikakvog razloga za prizemljenje flote njegovih hidroaviona jer ih je pregledalo deset istraga te su neovisno jedna o drugoj zaključile da su bili ispravni, tj. da su državni inspektori bili u krivu. Zbog velikih troškova i birokratskih barijera te stotinjak tisuća eura, koliko bi koštao remont svih aviona, Martin je odlučio da više neće letjeti.

Iz HACZ-a poručuju da su sva objašnjenja zbog kojih su privremeno oduzete svjedodžbe, licence i odobrenja javno dostupna u priopćenju iz kolovoza.

Martin je s druge strane ogorčen državnom administracijom, spomenutom agencijom te njenim direktorom Antom Lažetom koji mu je navodno priznao da već neko vrijeme čita njegove privatne e-mailove.

Upitali smo HACZ je li istina to da je Lažeta čitao Martinovu privatnu i poslovnu poštu, na što su odgovorili: 'Nema smisla baviti se izjavama kojima je jedini cilj nanijeti štetu ugledu Agencije i njenim djelatnicima te izjavama kojima se pokušava Agenciju onemogućiti u obavljanju poslova iz njene nadležnosti.' Dodatno, pojasnili su da sudske postupke koji su u tijeku ne žele i ne mogu komentirati.


Martin zaključno poziva novog premijera Andreja Plenkovića i ministra prometa Olega Butkovića na razgovor kako bi im objasnio svoju stranu priče: 'Nakon 17 godina ulaganja u Hrvatsku ne mogu vjerovati da mi se ovo događa. Kakva je ovo poruka drugim ulagačima koji žele doći ulagati ovdje? Inspektor HACZ-a rekao mi je da mu je dosta praznih obećanja tvrtke ECA, a kaže to za tvrtku koja je otvorila 11 pristaništa za hidroavione u Hrvatskoj', zavapio je Martin.

Tvrtka ECA, prema riječima vlasnika, dnevno je prevozila oko 400 putnika. U 2015. godini ostvarila je prihode od 16,9 milijuna kuna te rashode od 57,8 milijuna kuna, što je rezultiralo s 40 milijuna kuna gubitka. Godinu ranije završili su s gubitkom od 20 milijuna kuna.