SKUPŠTINA U ROVINJU

Vlahović obećao izvanrednu dividendu!

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 14.07.2015 16:06
  • Objavljeno 14.07.2015 u 15:35
ante vlahović

ante vlahović

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Glavna skupština Adris grupe je na sjednici u utorak dala suglasnost za prodaju TDR-a multinacionalnoj kompaniji British American Tobacco. Transakcija, nakon odbitka obveza TDR-a, iznosi 505 milijuna eura. Sredstva ostvarena prodajom upotrijebit će se za daljnje materijalno i vrijednosno jačanje Adris grupe, priopćili su iz rovinjske tvrtke. Predsjednik Uprave Ante Vlahović najavio je mogućnost isplate izvanredne dividende

'Ovom transakcijom zadržali smo proizvodnju i radna mjesta u Kanfanaru. Sredstvima ostvarenim od transakcije omogućujemo Adrisu daljnja ulaganja - do 2017 više od četiri milijarde kuna! - čime na jedinstven način dovršavamo transformaciju tvrtke. Jedan posao kojemu više nismo mogli dodavati vrijednost ugradili smo, i financijski i vrijednosno, u nove održive poslove u kojima već ostvarujemo zapažene rezultate. To je najbolje jamstvo da, u racionalno-ekonomskom smislu i u ime budućnosti novih naraštaja naših zaposlenika i zajednice u cjelini, podržimo ovu transakciju. Svako drugo rješenje koje ne bi bilo u funkciji dioničara, radnika, lokalne i šire zajednice, meni kao gospodarstveniku i čovjeku ne bi bilo prihvatljivo', rekao je Ante Vlahović, predsjednik Uprave, u obraćanju dioničarima.

U nastavku Glavne skupštine, Vlahović se osvrnuo na Adrisove poslove u turizmu, marikulturi i osiguranju.

Adris grupa je 2005., podsjetio je Vlahović, započela snažan investicijski ciklus u sklopu kojeg je do 2014. godine u turistički dio svoga poslovanja uložila gotovo 3 milijarde kuna, od čega 1,8 milijardi kuna u čvrste objekte, hotele i naselja. U narednom razdoblju Adris će investirati dodatnih 1,4 milijarde kuna u nove proizvode u najvišem segmentu ponude. Time će biti zaokružen investicijski ciklus vrijedan više od četiri milijarde kuna, završetkom kojeg će oko 95 posto hotela biti na razini četiri i pet zvjezdica.

Govoreći o Cromarisu, vodećem hrvatskom i desetom proizvođaču brancina i orade u svijetu, Vlahović je rekao kako je sljedeći je korak povećati prepoznatljivost na međunarodnom tržištu, osobito u Italiji.
Dostizanjem pak godišnje prodaje od 10.000 tona, ostvarit će se puni učinci ekonomije obujma, troškovni, ali i marketinško-prodajni.

'Završetkom investicije u novo mrijestilište i sustav predrasta vrijedne gotovo 150 milijuna kuna, osigurat će se i stabilnost nabave. Osim toga, skratit će se proizvodni ciklus i povećati stupanj preživljavanja, što izravno utječe na snižavanje troškova proizvodnje. Na taj način, Cromaris od kućnog obrta postaje visokotehnološka i vertikalno integrirana tvrtka', naglasio je prvi čovjek Adrisa.

U 2015. Croatia osiguranje, rekao je, očekuju brojni izazovi. Potrebno je pokrenuti velik broj projekata kako bi se unaprijedili postojeći proizvodi i postavio sustavan pristup razvoju novih proizvoda.

'Nužno je dodatno ojačati prodajnu mrežu kroz selekciju i edukaciju novih stručnjaka te izgradnju novog modela nagrađivanja i sustava motivacije. U prodajnom dijelu naglasak je na razvoju novih kanala prodaje, osobito bankovnog kanala. Osim toga, potreban je sustavan pristup naplati potraživanja, centralizacija upravljanja štetama i drugih potpornih funkcija, smanjenje prekobrojne administracije s ciljem da u tri godine 70 posto zaposlenih bude u prodaji. Nužno je i čišćenje ulagačkog portfelja i kvalitetnije upravljanje tvrtkama kćerima uz korištenje sinergija na razini cijele CO grupe', izjavio je Vlahović te je najavio kako nakon revitalizacije poslovanja tvrtke slijedi snažan iskorak u regiju s ciljem dovođenja CO-a na razinu održivog poslovanja.

Govoreći pak o dividendnoj politici, Vlahović je istaknuo da je od 1994. ostvaren prosječni godišnji prinos od 27 posto po dionici, te najavio mogućnost isplate izvanredne dividende i stalni rast dividende u sljedećim godinama. Istaknuo je također da će i sam ulagati u dionice tvrtke jer, kako kaže, 'vjerujem u održivost Adris grupe i njeno daljnje vrijednosno i materijalno snaženje'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!