KAKO ZAKRPATI PRORAČUN

Vladina dilema - rat sa sindikatima ili MMF

17.03.2009 u 11:55

Bionic
Reading

Pregovori između Vlade i državnih službenika oko zamrzavanja plaća nastavit će se danas u Ministarstvu financija. U proračunu, prema zadnjim računicama, manjka čak 10,4 milijarde kuna. Ako sindikati odustanu od šestpostotnog rasta plaća u ovoj godini, to će proračunu donijeti uštedu od 1,8 milijardi kuna. Međutim, sudeći po raspoloženju sindikalista, od toga neće biti ništa

Vilim Ribić, dopredsjednik Matice hrvatskih sindikata javnih službi, izjavio je za Hrvatski radio da od današnjeg sastanka ne očekuje nikakvo rješenje. Vlada, prema njegovim riječima, ne nudi ništa zauzvrat ako sindikati pristanu na smanjenje plaće za 240.000 djelatnika u javnoj i državnoj službi.

'Odluči li se Vlada za jednostrano otkazivanje kolektivnih ugovora, sindikati će organizirati štrajk', zaprijetio je Ribić.

Vremena za pregovore sve je manje, jer je posljednji rok da se prijedlog rebalansa proračuna nađe pred Hrvatskim saborom 3. travnja, kada završava njegova deveta sjednica. Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever misli da je Vlada namjerno dovela sindikate u vremenski tjesnac kako bi ih natjerala na ustupke.

'Sindikat nije politička stranka, pa da vrhovno tijelo na brzinu povlači poteze. Sindikalni čelnici obavezni su obavijestiti svoje članstvo i s njim se konzultirati o svakoj odluci', rekao je za tportal Sever koji podržava odluku sindikalnih kolega iz javne i državne službe da ne prihvate ucjene Vlade.

Ako ne uspije u dogledno vrijeme slomiti sindikaliste, premijeru Ivi Sanaderu će ostati samo dvije opcije. Može ući u otvoreni rat sa sindikatima jednostranim otkazivanjem kolektivnih ugovora ili mu preostaje u pomoć pozvati MMF. Teška odluka, a pred vratima su lokalni izbori.