SINDIKALNE SREDIŠNJICE

'Vladin prijedlog mirovinske reforme ne smije proći'

18.08.2010 u 08:57

Bionic
Reading

Vladin prijedlog mirovinske reforme trenutno je najvažnije radno socijalno pitanje u zemlji, a Vladini prijedlozi ne smiju proći, poručili su čelnici sindikalnih središnjica nakon današnje sjednice svoje koordinacije

Sindikati će, nezadovoljni načinom predlaganja i samim prijedlogom mirovinske reforme, zatražiti hitan sastanak sa predsjednicom i članovima Vlade na kojem bi premijerku Jadranku Kosor upoznali sa svojim prijedlozima, izvijestio je nakon sastanka koordinator sindikalnih središnjica Ozren Matijašević

Za sindikate je mirovinska reforma u ovom trenutku najvažnije pitanje, a Gospodarsko-socijalno vijeće i druge teme su sada u drugom planu, izjavio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever

U pogledu povratka sindikata u GSV sindikalisti upozoravaju da je prvo potrebno usuglasiti sporazum o GSV-u. Kažu da ne žele čekati formiranje GSV-a po novom sporazumu kako bi se raspravljalo o mirovinskoj reformi jer je to pitanje hitno i neodgodivo.

Na pitanje koji su planovi sindikata ako Vlada ne prihvati njihove stavove o mirovinskoj reformi predstavnici sindikalnih središnjica su odgovorili da uvijek najprije razgovaraju, a potom poduzimaju druge akcije, no nisu željeli reći kakve bi to akcije bile.

Čelnici sindikalnih središnjica izvijestili su i da su na današnjem sastanku, nakon 20 godina, napokon usuglašena mjerila i kriteriji podjele sindikalne imovine.

Vršitelj dužnosti predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel kaže da je Vlada dosta sindikalne imovine podržavila i da je ta imovina u dosta teškom stanju.

Danas su stvoreni preduvjeti za podjelu sindikalne imovine i vraćanje one imovine na koju se kao vlasnik upisala držala, rekli su sindikalci.