KAPACITETI DOSEGNUTI

Vlada usvojila jamstveni program HAMAG-BICRO-a

  • Autor: N.S./Hina
  • Zadnja izmjena 07.10.2015 11:39
  • Objavljeno 07.10.2015 u 11:39
Gordan Maras

Gordan Maras

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic

Vlada je na sjednici u srijedu usvojila jamstveni program Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) u okviru kojeg će ta agencija izdavati portfeljna jamstva kreditorima za pokriće dijela glavnice kredita malim poduzetnicima

Jamstva će se odobravati u iznosu do pola milijuna kuna, kojima će moći biti pokriveno od 10 do 80 posto iznosa kredita, pri čemu se na jednog poduzetnika ne može odnositi više od 30 posto ukupnog iznosa jamstvenog programa.

HAMAG-BICRO će u okviru programa izdavati jamstva za kredite namijenjene financiranju tekuće likvidnosti i trajnih obrtnih sredstava, odnosno jamstva se neće moći koristiti za refinanciranje postojećih kredita.

Cilj je programa iskoristiti potencijal ulaganja kroz bankarske kanale čime bi se poduzetnicima znatno olakšao i pojednostavnio pristup financijskim sredstvima uz smanjenje operativnih troškova.

Vlada je danas prihvatila i izmjene ranijih jamstvenih programa te statuta HAMAG-BICRO-a, a ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras objašnjava kako je riječ o izmjenama koje omogućuju ugovaranje suradnje s kreditnim institucijama oko preuzimanja dijela posla vezanog uz izdavanje jamstava.

Naime, istaknuo je, broj jamstava koje izdaje HAMAG-BICRO iz godine u godinu raste - 2011. bilo ih je stotinjak, a ove godine između 500 i 600.

Time su kapaciteti Agencije dostignuti i prestignuti i kako se ne bi moralo dodatno zapošljavati, dio posla preuzet će kreditne institucije, kaže Maras.

Također, izmjenama se razdoblje u kojem se poduzetnika smatra početnikom, te mu Agencija može jamčiti za do 80 posto iznosa kredita, produžava s dvije na pet godina, a predlaže se i da HAMAG-BICRO postane provedbena agencija za realizaciju projekata malog gospodarstva, koji se financiraju iz EU fondova.

Vlada je prihvatila i Godišnje izvješće o sustavu unutarnjih financijskih kontrola u javnom sektoru za 2014. godinu, kojim se, među ostalim, Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu, Gradu Solinu te domovima zdravlja Zagrebačke, Splitsko-dalmatinske i Istarske županije nalaže uspostava sustava unutarnje revizije, najkasnije do kraja ove godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!