redovita sjednica

Vlada u 13 sati predstavlja mjere za normalizaciju života, evo kad će se otvarati kafići i restorani

23.04.2020 u 06:38

Bionic
Reading

Vlada će u četvrtak na sjednici u 13 sati predstaviti mjere za otključavanje gospodarstva koje će ići postupno u tri faze.

Prva faza kreće od ponedjeljka, kada gospodarstvenici očekuju otvaranje brojnih neprehrambenih trgovina koje su sada zatvorene i moguće produljenje radnog vremena, zatim 4. svibnja kada bi i neke škole trebale početi primati učenike nižih razreda, te konačno 11. svibnja za kada je moguće da će se otvarati i trgovine u šoping centrima, te možda kafići i restorani s terasama, javlja Jutarnji list.

Premijer Andrej Plenković, nakon sastanka užeg kabineta Vlade, na kojem su se brusili zadnji detalji plana, otkrio je tek da će se reaktivacija gospodarstva, koje je zbog pandemije koronavirusa zaustavljeno prije više od mjesec dana, događati u te tri faze, te da su mjere usklađene s epidemiolozima, ali detalje je ostavio za sjednicu Vlade.

'Cilj je da ostvarimo i gospodarsku aktivnost i korist u smislu reaktivacije gospodarstva pa sukladno tome i prihoda za državni proračun', izjavio je Plenković. Premijer je istaknuo da su se protuepidemijske mjere u Hrvatskoj pokazale uspješnima, da su ostvarile rezultat te da je vrijeme za reaktivaciju ekonomije, pritom pazeći da se ne ugroze dosadašnja postignuća vezana uz zdravstveni aspekt.

Kako je pak u srijedu rekao ministar prometa Oleg Butković, moguće je da će se neke mjere ukidati i ranije od 4. svibnja, vjerojatno ciljajući na javni gradski prijevoz, prigradsku željeznicu i ublažavanje mjera u kamionskom prijevozu. Pritom bi se u javnom prijevozu propisala preporuka nošenja maski, stalnog dezinficiranja i provjetravanja, a Ministarstvo prometa predlaže da se za početak počne voziti po nedjeljnom voznom redu.