PREVODE SE ZAKONI

Vlada tražila pomoć Mađara u rješavanju krize s frankom

20.01.2015 u 18:54

Bionic
Reading

Hrvatska vlada je od Mađarske zatražila pomoć u rješavanju problema kredita u švicarskim francima. Novinarka Nove TV u Budimpešti je razgovarala sa zamjenikom ministra financija u mađarskoj vladi koji joj je potvrdio da je hrvatska Vlada zatražila prijevode zakona kojima su oni riješili probleme sa švicarskim francima

Iz hrvatskog Ministarstva financija su priopćili kako nisu tražili samo mađarski model već je od svih članica EU-a, čiji su građani izloženi divljanju franka, zatražen njihove prijedloge rješavanja te problematike.

'Malo prije nego što sam došao na ovaj intervju s vama obavijestili su me da je u tijeku prijevod teksta zakona na engleski jezik. Rekli su mi da će ga poslati u Hrvatsku do kraja dana', izjavio je za Novu TV Andras Tallai iz mađarskog ministarstva financija.

U Mađarskoj je rastom tečaja švicarskog franka izravno bilo pogođeno milijun i 200 tisuća ljudi, među kojima i mnogi gospodarstvenici, ali i jedinice lokalne samouprave.

Donošenjem posebnih zakona dužnicima je omogućeno da kredite pretvore u forinte po fiksnom tečaju ispod tržišne vrijednosti, zbog čega su tamošnje banke Mađarsku proglasile zemljom koja je nesigurna za bilo kakve vrste investicija. No, upravo zbog tih zakona, nedavni nagli rast tečaja švicarskog franka nije imao utjecaja na korisnike kredita u Mađarskoj.