U POTRAZI ZA KAPITALOM

Vlada traži aranžera za euroobveznice

05.03.2009 u 15:12

Bionic
Reading

Pozivajući se na izvore Ministarstva financija, agencija Reuters objavila je da bi Hrvatska sredinom ožujka trebala izabrati banku za aranžiranje izdanja euroobveznica koje bi izdala najvjerojatnije potkraj travnja ili u svibnju

Izdanje bi moglo biti teško oko 750 milijuna eura

'Značajan broj država trenutačno nema pristup inozemnim sredstvima. Hrvatska je još uvijek među zemljama koje mogu pronaći ulagače i naš cilj je zadržati to povjerenje. Za desetak dana mogli bismo izabrati banku s kojom ćemo pripremiti to izdanje obveznica', izjavio je za Reuters neimenovan izvor iz Ministarstva financija.

Za razliku od brojnih istočenoeuropskih zemalja koje nemaju šanse dobiti kapital sa Zapada, Hrvatska još ima realne mogućnosti zaduživanja na inozemnom tržištu s obzirom da joj je kreditni rejting nepromijenjen.

Kreditna agencija Fitch nedavno je objavila da je zadržan kreditni rejting Hrvatske kao zemlje umjerenog rizika za ulaganje, a danas je i agencija Dun & Bradstreet zadržala ocjenu kreditnog rejtinga Hrvatske DB3c, također umjerenog rizika.