TEHNOLOŠKI VIŠAK

Vlada pregovara, a Ina otpušta 181 radnika

24.09.2013 u 09:27

Bionic
Reading

U jeku pregovora hrvatske Vlade i MOL -a oko dioničarskog ugovora u Ini, uprava naftne kompanije podijelit će čak 181 otkaz ugovora o radu zaposlenicima koji su proglašeni tehnološkim viškom

Otkazi su rezultat racionalizacije poslovanja koju provodi uprava nacionalne naftne kompanije, a prema odluci kojom je utvrđen Program zbrinjavanja viška radnika bit će podijeljeni radnicima u gotovo svim sektorima u Ini, uz izuzetak rafinerijske proizvodnje.

Prvi je to put u povijesti Ine da se u tvrtki provodi program zbrinjavanja viška radnika, i to protivno mišljenju Radničkog vijeća, koje je prije nekoliko mjeseci izrazilo izričito protivljenje tada još nacrtu Programa, a kasnije i samom Programu te odluci o njegovoj provedbi.

Radničko vijeće je ocijenilo kako uprava ničim nije objasnila razloge proglašavanja viška zaposlenih, kao i da dio njih prema Zakonu o radu niti ne može biti proglašen viškom.

Cijeli članak pročitajte OVDJE

Iz Ine su poslali reakciju koju prenosimo u cjelosti:

'Program zbrinjavanja nije ni na koji način povezan s pregovorima, niti čini dio pregovora s obzirom da je isti bio prethodno pokrenut i odobren. Slijedom poslovne odluke kompanije racionalizacija radne snage temelji se na organizacijskim i tehnološkim promjenama, a kako bi kompanija i u narednom periodu nastavila biti stabilan poslodavac te kako bi dugoročno zadržala snažnu poziciju u hrvatskom gospodarstvu. Uprava Ine je u veljači 2013. pokrenula detaljnu analizu poslovanja te u srpnju odobrila predložene mjere poboljšanja učinkovitosti. Programom zbrinjavanja obuhvaćeno je 180 zaposlenika.

Želimo naglasiti kako je kompanija osigurala otpremninu u visini od 75% bruto plaće po godini staža dok bi minimalna razina plaće koja bi se uzimala za izračun otpremnine bila 6.400,00 kn, što čini oba iznosa u prosjeku većima od iznosa dogovorenima Kolektivnim ugovorom i Zakonom o radu. Za otpremnine je rezervirano više od 43 milijuna kuna te one u prosjeku iznose oko 350.000 kn, sukladno postignutom dogovoru između Uprave i sindikata. Većina zaposlenika obuhvaćenih programom su administrativno osoblje', priopćili su iz Ine.