ODMAH U REBALANS PRORAČUNA

Vlada predstavila 10 antirecesijskih mjera

17.03.2009 u 11:32

Bionic
Reading

Paket Vladinih antirecesijskih mjera predviđa rebalans proračuna, dokapitalizaciju HBOR-a, akcijski plan za jačanje turizma, pojačanu kontrolu uvoza...

Na redovitoj sjednici Vlade predstavljen je cjeloviti paket antirecesijskih mjera, koji uključuje veći dio mjera koje je već prethodno predložio Ekonomski institut, ali i neke potpuno nove, koje dosad nisu spominjane.

Mjere su sljedeće:

1. U pripreme za rebalans proračuna krenut će se odmah, a novi proračun trebao bi se donijeti u drugoj polovici ožujka. Sredstva ušteđena rebalansom bit će plasirana u pomoć gospodarstvu. Već sutra će se u Ministarstvu financija sastati svi ministri i složit će se plan kako svako ministarstvo može napraviti uštede. Premijer Sanader rekao je da odluka o zamrzavanju plaća još nije donesena, ali će se sa socijalnim partnerima započeti pregovori o plaćama, nakon što se vidi koliko ministarstva mogu uštedjeti na ostalim troškovima.   

2. Rasterećenje gospodarstva od neoporezivih davanja, pri čemu iz Vlade apeliraju na lokalne jedinice, s obzirom da je velik dio tih davanja na lokalnoj razini.

3. Osiguranje likvidnosti, i to skraćivanjem rokova plaćanja obveza javnih poduzeća na 60 dana. Plaće menadžerima moraju biti vezane za rezultate poslovanja.

4. Trogodišnje potpore za tvrtke sa 200.000 eura dižu se na 500.000 eura, odnosno za te se potpore ne mora tražiti suglasnost AZTN-a.

5. Dokapitalizacija HBOR-a za 400 milijuna eura zaduživanjem na stranim tržištima.

6. Jačanje turizma za uspješnu turističku sezonu. Ministarstvo turizma će do 31. ožujka napraviti akcijski plan, škole bi trebale maturalna putovanja usmjeriti na hrvatske destinacije (godišnje se na maturalce potroši 300 milijuna kuna), a svi gospodarski subjekti morat će maksimalno koristiti hrvatske proizvode.

7. Poticanje izravnih inozemnih investicija. Skraćuje se maksimalan rok za izdavanje svih dozvola na 45 dana za investicije veće od 10 milijuna eura.

8. Vlada će na neki način dodatno subvencionirati kamatnu stopu za prvu nekretninu ili proširenje prve nekretnine. Vlada poziva banke da snize kamatne stope i građevinare da snize cijene stambenih kvadrata, jer na tržištu je 13.000 stanova koji se ne mogu prodati.

9. Jačanje kontrole nad uvozom, odnosno inspekcija će jače kontrolirati kvalitetu uvoznih proizvoda, neće se moći uvoziti bofl roba.

10. Održavanje životnog standarda najugroženijih skupina

Premijer Sanader je izjavio da predsjednik Mesić podržava mjere te da će i on prisustvovati sjednici Vlade na kojoj će se donijeti rebalans proračuna.