PRORAČUN SE PUNI IDEALNO

Vlada neće povećavati trošarine na gorivo

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 20.07.2012 16:05
  • Objavljeno 20.07.2012 u 15:18
slavko linić

slavko linić

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Daniel Kasap/PIXSELL

'Zbog rasta cijena nafte i tečaja dolara, Vlada će opet prolongirati povećanje trošarina', najavio je ministar Slavko Linić na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio podatke o izvršenju državnog proračuna za prvih šest mjeseci

Vlada je odlučila prolongirati veće trošarine sve dok se cijena ne spusti ispod 10 kuna po litri najpopularnijeg supera.

Linić je izrazio zadovoljstvo punjenjem proračuna. 'U prvih šest mjeseci proračun se izvršava idealno i zato nema razloga za rebalans', rekao je ministar.

Ukupni prihodi od 53 milijarde kunaveći su za 3,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a u donosu na plan ostvarenje prihoda iznosi 48,7 posto što je gotovo idealno ostvarenje na godišnjem nivou imajući u vidu činjenicu da se prihodi jače ostvaruju u drugom polugodištu.

Ipak, pojedine prihodne stavke su ozbiljno podbacile. Jedna od njih je upravo trošarina na naftne derivate od koje je uprihođeno 200 milijuna kuna manje nego lani.

Osjetno manji su i prihodi od dividendi tvrtki u većinskom državnom vlasništvu što je rezultata Vladine odluke da tim tvrtkama ostave novac za investicije.

U odnosu na plan najviše su podbacili prihodi od poreza na dohodak s obzirom na ostvarenje od 41,7 posto u odnosu na godišnji plan, a dijelom i prihodi od PDV-a koji su ostvareni u visini 46,4 posto godišnjeg plana.

Daleko najveći skok zabilježili su prihodi od poreza na dividendu. Samo u prvih šest mjeseci ubrano je 497 milijuna kuna što je više nego dvostruko iznad planiranih 200 milijuna kuna za cijelu godinu. Bolje od očekivanja punili su se prihodi od doprinosa te prihodi od poreza na dobit

204672,194144,203358,203730
Ukupni rashodi iznosili su 58,86 milijardi kuna što je 1,8 posto manje
nego lani, a u odnosu na plan ostvarenje ukupnih rashoda iznosi 49,5 posto. Na rashodnoj strani proračun su probili rashodi za zaposlene, koji su ostvareni u visini 52,4 posto godišnjeg plana. Kako bi ovi rashodi sveli u proračunske okvire, Linić je najavio dodatne uštede kroz pregovore sa sindikatima i rezanje plaća djelatnicima u prosvjeti.

Osjetno su smanjeni materijalni rashodi i rashodi za nabavu imovine te subvencije tvrtkama i poljoprivrednicima što je u skladu s planom.

Financiranje proračunskog deficita za ovu godinu riješeno je izdavanjem obveznica u vrijednosti od pet milijardi kuna.

Linić o rebalansu proračuna

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi