INJEKCIJA ZA PODRAVKU

Vlada igra špekulantsku igru, ali možda joj i upali

09.07.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Vlada glumi špekulanta! Igramo grčke igre! To ne radi Vlada u krizi! - samo su neke reakcije ekonomista na odluku kabineta Zorana Milanovića da potroši 113,4 milijuna kuna na dionice Podravke sve kako bi država zadržala kontrolu nad koprivničkom tvrtkom. S druge strane, računice nekih burzovnih analitičara pokazuju da bi to na kraju mogao ispasti dobar posao

Dokapitalizaciju, koja je u tijeku, Podravka je pokrenula s ciljem prikupljanja novca za financiranje kupnje ljubljanskog Žita, ulaganja u širenje poslovanja na novim tržištima te kao djelomičan izvor financiranja izgradnje nove tvornice Belupa

Povećanjem temeljnog kapitala izdvajanjem do 1,7 milijuna novih redovnih dionica javnom ponudom, po cijeni od 300 kuna po dionici, podravkaši se nadaju prikupiti do 510 milijuna kuna


Država trenutačno u svojim rukama drži 27,29 posto Podravke. Kad ne bi sudjelovala u dokapitalizaciji, njezin udio u vlasništvu pao bi ispod 25 posto i više ne bi mogla utjecati na strateške odluke. Time bi konačno politika odnosno stranačke vrhuške izgubile utjecaj u koprivničkoj kompaniji koji imaju desetljećima.

Vrdoljak: Prodat ćemo Podravku, ali kad cijena bude viša

Ali od toga ništa. Vlada je donijela odluku da za 113,4 milijuna kuna kupi 378.119 novih dionica Podravke i zadrži uzde moći nad Podravkinim pijetlom.

Banski dvori to su u srijedu obrazložili riječima kako su sada dionice Podravke podcijenjene i odustajanje od sudjelovanja u dokapitalizaciji ne bi bilo ekonomski opravdano.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak rekao je da Vlada planira prodaju svog udjela u temeljnom kapitalu, ali u povoljnijem trenutku odnosno kad cijena dionica bude viša.

Vladinu odluku, a posebno način na koji se ona opravdava ekonomski analitičari žestoko kritiziraju.

'Vlada nije broker ili spekulant! Vlada treba razvijati nacionalnu ekonomiju. Kad bi Vlada imala strategiju razvoja poljoprivrede i prehrambeno-prerađivačke industrije, tada bi imalo smisla i njezino vlasništvo u Podravci. Preko jedne takve značajne kompanije mogla bi utjecati na razvoj tih grana. Ali te strategije nema. To je spekulativna transakcija… to je šou!' mišljenja je Ljubo Jurčić, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista.

Ekonomski analitičar Damir Novotny ističe kako Vlada koja je prezadužena ne smije investirati u financijsku imovinu.

'Ona bi trebala raditi suprotno, dezinvestirati svoju imovinu i smanjivati javni dug, a ne ga povećavati. To očekujem od Vlade, a ne spekulaciju na financijskom tržištu i sudjelovanje u dokapitalizaciji privatne tvrtke', naglasio je Novotny koji smatra kako se radi o čisto političkoj odluci donijetoj zbog dobrih odnosa predsjednika Uprave Podravke SDP-ovca Zvonimira Mršića i vladajuće vrhuške.

Konzultant Račić: Vlada igra grčke igre!

Da Vlada u kriznom stanju ne bi trebala investirati u privatne tvrtke, misli i konzultant Milan Račić, glavni izvršni direktor tvrtke Indium, specijalizirane za strateško poslovno savjetovanje. Njemu nije jasan argument Banskih dvora da mora zadržati kontrolni paket od 25 posto jer su dionice Podravke trenutačno podcijenjene.

'Ne znam tko je u vladi toliko stručan i pametan da može reći koliko su one podcijenjene. Osim toga šalju se i krivi signali svjetskom tržištu kapitala da Podravka ne bi mogla bez državne pomoći. Što nije istina jer je kompanija u posljednjih nekoliko godina napravila velik posao u restrukturiranju. Tržište bi trebalo odlučiti tko će voditi tvrtku i tko treba investirati, a ne da o tome odlučuju ministri', rekao je Račić.

Upozorava kako bi svjetski financijeri mogli pomisliti da i mi igramo grčke igre, jer Vlada, bez obzira na visoki deficit, troši novac na privatnu kompaniju.

I dok ekonomski analitičari nemaju lijepe riječi za potez Banskih dvora zanimljivo je da bi tržište kapitala moglo nagraditi Vladinu riskantnu igru. Naime prema analizi burzovne analitičarke Erste banke Vladimire Urbankove, dionica Podravke je s trenutačno cijenom od 300 kuna relativno podcijenjena.

'Uspješan proces restrukturiranja te akvizicija ljubljanskog Žita u narednih godinu dana mogla bi pogurati cijenu dionica na 366 do 370 kuna', smatra Urbankova.

Ako se prognoza Erstea pokaže točnom, s tim da se na umu mora imati kako je riječ o banci koja je bila Podravkin savjetnik u preuzimanju Žita, Vlada bi samo na novokupljenim dionicama koprivničke tvrtke zaradila 26,5 milijuna kuna. Naravno značajno bi porasla i vrijednost cjelokupnog državnog udjela.