TRI TEMELJNA CILJA

Vlada donijela Nacionalni program reformi - pogledajte što su nam pripremili

  • Autor: L.F./Hina
  • Zadnja izmjena 27.04.2017 11:03
  • Objavljeno 27.04.2017 u 10:51
Vlada Andreja Plenkovića

Vlada Andreja Plenkovića

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković kazao je u četvrtak da su jačanje konkurentnosti gospodarstva, povećanje zapošljavanja uz povezivanje obrazovanja i tržišta rada te osiguranje održivosti javnih financija tri temeljna cilja Nacionalnog programa reformi.

Taj program reformi za 2017. godinu elaboriran je u 12 područja i sadrži 51 mjeru.

"Mislim da smo ovim dokumentom pokazali ambiciju, ali i sadržajem stavili okvir realno ostvarivih ciljeva. Očekujem da ovaj dokument bude vodič u radu svih resora i korišten u temeljnoj zadaći, a to su strukturne reforme", kazao je Plenković u uvodnom govoru o nacionalnom programu reformi.

Dokument: "Nacionalni program reformi 2017."

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić kazala je kako ' Nacionalni program reformi predstavlja bitan korak u pravcu rješavanju strukturnih problema koji usporavaju rast hrvatske ekonomije'.

U djelu snižavanja troškova poslovanja, izdvojila je mjeru reforme sustava inspekcije.

'U Hrvatskoj djeluje više od 20 inspekcijskih službi koje djeluju u okviru gotovo svakog ministarstva. U njima je zaposleno oko 2.200 osoba. Oni djeluju na fragmentiran način. Analize pokazuju da jedan mali poduzetnik u području trgovine može se u jednom danu suočiti s intervencijom više od deset inspektora. To povećava troškove poslovanja, i oslabljuje sposobnost državnih tijela da obavljaju učinkovit nadzor', smatra Dalić .

Objedinjavanje će se provesti u fazama, prva bi obuhvatila objedinjavanje inspekcijskih službi koji se tiču gospodarskih i tržišnih poslova. Najavila je donošenje i zakonskog tijekom trećeg i četvrtog kvartala da od 1. siječnja 2018. imamo manje inspekcijskih tijela.

33. sjednica Vlade RH

Izvor: tportal.hr / Autor: Vlada RH

Druga mjera je reforma sustava plaća u državnoj upravi koja će se temeljiti na jačanju načela depolitizacije državne uprave, vrednovanje na temelju rezultata i učinkovitosti rada. Državna administracija je ta koja je glavni sugovornik poduzetnicima, oblikuje politike i povećanje kvalitete njezinog rada smatramo jačanjem konkurentnosti gospodarstva.

U dijelu povećanja zapošljivosti Dalić je istaknula provedbu reforme školstva i mjere za poboljšanje strukovnog osposobljavanja.

'To su mjere koje uključuju provedbu reforme kurikuluma, standardiziranje strukovnih programa, sveukupno pokretanje niza reformskih mjera koje će rezultirati boljom povezanosti obrazovnog sustava i tržišta rada. Da se obrazuje radnu snagu koja će moći odgovoriti na brze promjene na tržištu', rekla je Dalić.

Posljednji cilj je osnaživanje održivosti javnih financija. Tu su mjere za jačanje strateškog planiranja te mjere za unapređivanje sustava socijalnih naknada

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!