REBALANS PRORAČUNA

Vlada danas pretresa državnu blagajnu: Tko će biti dobitnici, a tko gubitnici

02.11.2017 u 07:27

Bionic
Reading

Na sjednici Vlade RH bit će rebalans ovogodišnjeg i prijedlog državnog proračuna za 2018., a ministar financija Zdravko Marić najavio je i kako će zajednička obilježja ta dva prijedloga biti odgovorno upravljanje javnim financijama, daljnje smanjivanje javnog duga, kao i deficita, koji je, kako je rekao, već lani bio na povijesno niskoj razini.

Marić je istaknuo je da je ovo druga godina za redom u kojoj se proračun ostvaruje bolje nego se prvotno planiralo.

Rebalansom će najveći dio sredstava bit usmjeren za rješavanje određenih dugova i dubioza koje u pojedinim sustavima postoje već dugi niz godina, poglavito u zdravstvenom sustavu.

  • +3
Prošlotjedna sjednica Vlade Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

 Uz to, naći će se financijska sredstva za aktualne trenutke, primjerice za elementarne nepogode pa će iznos za sanaciju šteta povećati s 20 na 100 milijuna kuna.

Ovogodišnji proračun rađen je uz planirani deficit opće države od 5,6 milijardi kuna ili 1,6 posto, a prijedlogom rebalansa proračuna on bi trebao biti znatno niži, unutar 1 posto.

Ministar Marić najavio je i da  će prijedlog proračuna za 2018. 'također biti na tom tragu', odnosno da rashodna strana mora 'ostati pod kontrolom'. 

Prema Smjernicama ekonomske i fiskalne politike za razdoblje 2018.-2020., koje je Vlada usvojila u srpnju, prihodi se u proračunu za 2018. planiraju na razini od 127,9 milijardi kuna, a rashodi na 132,9 milijardi kuna, dok se deficit opće države projicira na razini od 0,8 posto BDP-a, uz stopu gospodarskog rasta od 2,8 posto.