KONFERENCIJA U ROVINJU

Pavić: Da nije bilo lex Agrokora proračun bi nastradao za dvije milijarde kuna

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 19.10.2017 11:28
  • Objavljeno 19.10.2017 u 10:36
Marko Pavić

Marko Pavić

Izvor: Pixsell / Autor: Damir Spehar/PIXSELL

Zagrebačka burza ove godine krenula je optimistično, ali kriza u Agrokoru ne samo da je pojela sve dobitke, već je utjerala tržište u minus. U cijeloj regiji jedino je Zagreb u minusu, a problemi koje je izazvao Ivica Todorić smrknuli su lica mnogih financijaša koji su se u četvrtak okupili u Rovinju

Ondje je počela 27. konferencija Zagrebačke burze i 11. konferencija fondovske industrije nazvana 'Izazov promjene: Novi izazovi'. Događaj je okupio više od 400 financijaša iz Hrvatske i svijeta te će oni kroz dvodnevni program analizirati koje su to nove prepreke pred tržištem i kako ih riješiti. 

Konferenciju su otvorili Damir Grbavac, šef udruženja mirovinskih fondova i predsjednik Raiffeisen obveznog mirovinskog fonda, te Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze (ZSE). 'Trebamo biti sretni zato što imamo tako razvijenu financijsku i fondovsku industriju koja može okupiti toliko ljudi', poručila je Gažić.

Rekla je kako stanje na Zagrebačkoj burzi nakon obećavajućeg početka nije sjajno zbog krize u Agrokoru. Svi dobici s početka godine su izbrisani, a ZSE je jedina burza u regiji koja bilježi negativan rezultat. 

'Ovo razdoblje godine obilježili su i novi propisi, čeka se novi Zakon o tržištu kapitala, a mi smo jedna od 17 zemalja EU-a koja se nije prilagodila novim europskim propisima. Nedonošenje propisa nam stvara probleme i ne možemo ponuditi nove usluge. Lani smo predstavili i platformu Funderbeam, za koju se planirao osnivati i SPV, a to je kod nas toliko komplicirano i skupo te sustav to uopće ne podržava, ali smo uspjeli napraviti tri kampanje kroz koje smo omogućili rast i razvoj tri poduzeća. Napravili smo i prvu hrvatsku bazu startupova', rekla je Gažić. 

Gordana Gažić

Gordana Gažić

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Manuel Paljuh

Gažić je najavila i projekt Progress, koji će biti platforma za financiranje malih i srednjih poduzeća kojom će se ZSE boriti protiv bankocentričnosti i manjkom kolaterala koji naprimjer IT tvrtke uopće ne mogu ponuditi. 

Najavila je i novi segment na Burzi koji će biti namijenjen za tvrtke koje su vodeće po korporativnom upravljanju. 'Lani nismo mogli ni sanjati o tome što će ove godine biti glavna tema u medijima. To je dio puta koji ima prepreke. Usprkos lošim prometima na Burzi, borimo se da stvaramo novu vrijednost', zaključila je šefica ZSE-a. 

Da nije izglasan lex Agrokor, državni proračun bi u startu podnio štetu od dvije milijarde kuna zbog stečaja Agrokora i tsunamija koji bi poplavio njegove dobavljače. Riječi su to Marka Pavića, ministra rada i mirovinskog sustava koji se obratio gostima konferencije.

Damir Grbavac

Damir Grbavac

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Manuel Paljuh

Pavić je rekao kako je ove godine napravljena rekordna indeksacija mirovina, kako Hrvatska bilježi rast BDP-a, zaposlenosti i industrije.

'Kada govorimo o tržištu, moramo se podsjetiti teme Agrokora. Što bi bilo da nije bilo lex Agrokora', upitao se Pavić.

Moguća su, kaže, bila četiri scenarija: kratkoročno davanje novca ili garancija Agrokoru; nacionalizacija; lex Agrokor i stečaj.

'Da se dogodio stečaj bez posla bi ostalo oko 30.000 ljudi, bez tsunamija koji bi pogodio dobavljače. Proračun bi nastradao za dvije milijarde kuna i ove godine ne bi bilo povećanja mirovina', rekao je Pavić i najavio daljnju potporu drugom stupu mirovinske štednje i poticanje individualizirane štednje kako bi se osiguralo da ljudi imaju adekvatnu mirovinu i da imamo održiv mirovinski sustav.

Na konferenciji su dodijeljene i nagrade za najbolje odnose s investitorima. Treće mjesto osvojila je Atlantic grupa, drugo mjesto pripalo je Hrvatskom Telekomu, dok najbolje odnose s investitorima prema anketiranima ima Valamar Rivera

Na kraju uvodnog dijela konferencije sudionike je pozdravio i Uto Baader, osnivač Baader Banka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!