rezultati ankete

Hrvati karte za bolju budućnost zemlje polažu na tehnologiju, nadaju se rastu standarda, a najveću kočnicu napretku vide u staroj boljci

18.10.2022 u 15:45

Bionic
Reading

Tportal pokreće izbor Vizionara godine, projekt kojim želimo istaknuti najbolje pojedince iz različitih područja koji su nas svojim radom već stavili na globalnu mapu. Dok 100 naših suradnika, autora, komentatora i sugovornika nominira po svom sudu najbolje u pet kategorija, nedavno smo pitali vas, naše čitatelje, što smatrate najvećim hrvatskim plusovima te u kojim područjima vidite najveće pomake, ali i probleme

Donosimo rezultate opsežne ankete u kojoj je glasalo više od 600 čitatelja tportala te su se izjasnili što misle u kojim smo područjima najviše i najmanje napredovali te gdje vide Hrvatsku u godinama pred nama.

Na pitanje što se u Hrvatskoj u posljednjih nekoliko godina promijenilo nabolje i gdje smo najviše napredovali, više od 67 posto naših čitatelja odgovorilo je da su najviše napredovali tehnološke kompanije i startupi. Slijedi turizam s 41,7 posto glasova dok je za napredak u sportu i tradicionalnim privatnim kompanijama glasalo po 11 posto čitatelja.

Zanimalo nas je i koji je prema vama dio društva i gospodarstva u posljednjih nekoliko godina najmanje napredovao. Prema rezultatima ankete, čitatelji tportala smatraju da je najmanje napretka ostvareno u pravosuđu (čak 65,3 posto glasova), zatim u zdravstvu (51,7 posto čitatelja), javnom sektoru, administraciji i državnim kompanijama (50,3 posto), obrazovanju i znanosti (41,7 posto) te poljoprivredi (37 posto). Tek mali dio vas smatra da smo najmanje napredovali u kulturi, tradicionalnim privatnim kompanijama, turizmu, sportu te tehnološkim kompanijama i startupima.

Pitali smo vas i što smatrate najvećom zaprekom razvoju Hrvatske. Prvo mjesto zauzima korupcija, a navelo ju je više od 50 posto čitatelja. Slijede birokracija (21,1 posto) i pravosuđe (16,4 posto) dok nepoduzetničku klimu i globalne potrese (pandemija, rat u Ukrajini) tek manji broj čitatelja vidi kao zapreku u razvoju Lijepe Naše.

Zanimalo nas je i kako gledate na uvođenje eura i ulazak u Schengen te što će ti događaji značiti za Hrvatsku u idućih deset godina. Većina naših čitatelja (30,4 posto) ipak ima relativno pozitivan stav dok 24,7 posto sudionika ankete smatra da će nam biti isto. Tek 12,4 posto čitatelja smatra da će nam biti lošije, a puno je više optimističnih nego pesimističnih stavova.

A gdje je najveći potencijal za napredak u Hrvatskoj u narednih deset godina? Čak 41,7 posto tportalovih čitatelja najveći potencijal za napredak u Hrvatskoj u narednih deset godina vidi u tehnološkom sektoru, novim brzorastućim tvrtkama i novim jednorozima.

Njih 32 posto smatra da ćemo napredovati u rastu životnog standarda, a 28 sudionika naše ankete očekuje napredak u privatnom sektoru, što se odnosi na prilike za rast turizma, poljoprivrede i industrije. Usto 22,7 posto čitatelja vjeruje u napredak u daljnjem razvoju demokracije i civilnog društva dok ih 20,3 posto napredak vidi u prilikama za sve nakon ulaska u Schengen i uvođenja eura. Tek mali broj očekuje napredak u sportskim uspjesima (osam posto), u zdravstvu, kvaliteti radnih mjesta u privatnom sektoru te u javnom sektoru.