EKONOMSKI ATLAS

Vizek: HT je prva kompanija u Hrvatskoj po novostvorenoj vrijednosti

09.09.2016 u 11:54

  • +7

Ekonomski Atlas HT-a

Izvor: Promo fotografije / Autor: Hrvatski Telekom

Bionic
Reading

Hrvatski Telekom u petak je objavio Ekonomski atlas HT-a u koji ilustrira koliko je važno poslovanje Grupe za hrvatsko gospodarstvo. Atlas su izradili stručnjaci Ekonomskog instituta u Zagrebu, a detalje istraživanja predstavila je Maruška Vizek, ravnateljica Ekonomskog instituta, koja je vodila projekt

'Hrvatski Telekom prva je kompanija u Hrvatskoj po iznosu novostvorene vrijednosti, odnosno dohotka za zaposlene, vlasnike i državu u razdoblju od 2011. do 2015. Drugim riječima, HT je kompanija koja stvara najveću vrijednosti svim svojim dionicima', rekla je Vizek.

U izradi atlasa korišteni su makroekonomski, sektorski, poslovni i financijski pokazatelji, a atlas je izrađen za 2015. godinu.

Na svaku kunu koju HT generira izravno, gospodarstvu se pridonese dodatnih 2,6 kuna. Po sektorima, Grupa generira oko milijardu i pol kuna PDV-a, 2,8 milijardi kuna u sektoru poslovnih usluga, milijardu u građevini, trgovini i transportu, te oko 818 milijuna kuna u industriji'.

Što se poreza tiče, u 2015. Grupa je svojim aktivnosti pridonijela poreznim prihodima u iznosu od oko 3,2 milijarde kuna, što predstavlja 3,8 posto poreznih prihoda konsolidirane opće države.

U razdoblju od 2011. do 2015., grupa je napravila 12,9 milijardi kuna novostvorene vrijednosti te je iza sebe ostavila Inu (11,7 milijardi kuna), HEP (8,7 milijardi kuna), Zagrebačku banku (7,2 milijarde kuna) i Privrednu banku Zagreb (6,3 milijarde kuna).

Dodatno, s 15 posto ukupnog broja zaposlenih u sektoru HT grupa ostvaruje 34 posto ukupne bruto dodatne vrijednosti te 51 posto ukupne dobiti sektora informacija i komunikacija. HT je ostvario i gotovo 60 posto izvoza hrvatskog ICT sektora, objasnila je Vizek.

Dionice HT-a vrlo su važne za Zagrebačku burzu: imaju najveći udio u volumenu trgovanja, najmanje su rizične i natprosječno likvidne. Od 2008., HT je isplatio i više od šest milijardi kuna dividendi domaćim dioničarima.

Više o budućnosti HT-ovih mreža, na kraju službenog dijela prezentacije Ekonomskog atlasa rekao je Boris Drilo, koji obavlja poslove iz nadležnosti informacijskih tehnologija HT-a.

'Razvoj širokopojasnog interneta preduvjet je za korištenje drugih suvremenih ICT usluga uz koje i poduzetnici mogu ostvariti veću produktivnost i konkurentnost bez velikog početnog kapitala', rekao je Drilo.

Pojasnio je kako HT ima najveću dostupnost 4G mreže na području Hrvatske te jedini u komercijalnoj mreži svojim korisnicima nudi brzine prijenosa od 262 Mbps. 'Za više od 200.000 kućanstava omogućili smo optički priključak, čime postavljamo temelje gigabitnog društva. Među prvima smo uveli 4G mrežu u Europi', zaključio je Drilo.