konferencija eu parlamenta

[VIDEO] 'Živimo u umjetnom vremenu zaslijepljeni pandemijom, a nitko ne vidi kakav je kaos nastao nakon Brexita'

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 19.02.2021 13:09
  • Objavljeno 19.02.2021 u 12:30
Kamioni napuštaju luku Dover - ilustracija

Kamioni napuštaju luku Dover - ilustracija

Izvor: EPA / Autor: NEIL HALL

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj u petak je organizirao i održao online konferenciju Europe after Brexit – UK after EU. O političkim, gospodarskim i društvenim posljedicama Brexita, novim odnosima EU-a i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske govorili su Tonino Picula, koordinator Kluba zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Odboru za vanjske poslove Europskog parlamenta; Andrew Dalgleish, veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Hrvatskoj; Lucia Quaglia sa Sveučilišta u Bologni; Hajdi Ćenan, suosnivačica i direktorica startupa airtAI, i Quentin Peel iz instituta Chatham House

Sporazum o trgovini i suradnji između EU-a i Ujedinjenog Kraljevstva uvjetno se primjenjuje od 1. siječnja 2021. Za puno stupanje na snagu tog sporazuma potrebna je suglasnost Europskog parlamenta. Budući da su pregovori o budućim odnosima završeni tek uoči isteka prijelaznog razdoblja te da je sporazum potpisan 30. prosinca 2020., postupak demokratskog nadzora Europskog parlamenta još nije završen.

Zastupnici u parlamentarnim odborima trenutačno razmatraju tekst prije glasanja na plenarnoj sjednici, na kojoj će se donijeti i prateća rezolucija. Postignuti dogovor omogućuje slobodnu trgovinu bez kvota i carinskih davanja (za robu koja udovoljava pravilima o podrijetlu), suradnju u nizu sektorskih područja od obostranog interesa, pravosudnu i institucionalnu suradnju te načine za rješavanje mogućih sporova.

SDP-ov europarlamentarac Tonino Picula uvodno je naveo kako je Ujedinjeno Kraljevstvo bilo u Europskoj uniji 47 godina i puno je pomoglo u njenom razvoju. 'Zajedno smo bili jači, postigli smo sporazum kojim su zadovoljne obje strane. Europski parlament inzistirao je u pregovorima na pravima građana EU-a i očuvanju unutarnjeg tržišta. UK je danas treća zemlja, izvan je zajedničkog tržišta dok dogovor osigurava bescarinski promet samo nekih roba. Neke tvrtke iz UK-a već su se povukle iz EU-a', rekao je.

Napominje kako je izvoz roba iz UK-a u EU pao 68 posto prošli mjesec zbog brojnih problema izazvanim Brexitom. 'Jedan od glavnih hashtagova na društvenim mrežama u UK-u je #takingbackcontrol, kojima građani upozoravaju na lažna obećanja breksitera u kampanji za izlazak. Neto negativan učinak procjenjuje se na pet posto BDP-a kroz 15 godina, britanska poduzeća prolaze kroz teške strukturne promjene, a novi pregovori s EU-om nisu na vidiku.' Picula kaže i kako će se europske tvrtke puno lakše prilagoditi jer će svoje robe preusmjeriti na unutarnje tržište.

Tonino Picula

Tonino Picula

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Youtube

'EU mora obnoviti globalnu ulogu u ovim turbulentnim vremenima drugog desetljeća 21. stoljeća. U globalnim krizama, podsjećam, EU je izgubio neka važna mjesta, poput britanskog mjesta u Vijeću sigurnosti UN-a. Htio bih vidjeti EU kao pametniju, a ne kao mekanu silu koju SAD ili Kina doživljavaju kao swing state. Brexit je dobar primjer toga da traje raskapanje Unije i da više nismo pod istom kapom', zaključio je SDP-ov zastupnik.

Britanski ambasador rekao je kako Picula nije u pravu po brojnim točkama, recimo tvrdeći da će Britanija izlaskom iz EU-a automatski stati uz SAD. 'SAD s Joem Bidenom na čelu žali zbog Brexita, ali ga je prihvatio. Slažem se Piculom da je u EU teško imati čvrstu i značajnu vanjsku politiku. Ne možemo se dogovoriti oko sankcija trećim zemljama i sličnih stvari. Kratkoročni negativni efekti su tu, ali dugoročno svi imamo prilike.'

Andrew Dalgleish

Andrew Dalgleish

Izvor: Screenshot / Autor: Youtube

Upitan gleda li Britanija s jednim okom na nove prekooceanske trgovačke dogovore sa SAD-om i Japanom, rekao je da je cilj da 80 posto ukupnog izvoza bude pokriveno trgovinskim ugovorima tri godine nakon Brexita. 'Sada smo na 65 posto, to nije loše, dogovaramo se s Japanom, Turskom, Izraelom, Norveškom, Singapurom... Dobro napredujemo i to je poanta svega – postoji svijet izvan EU-a', rekao je Dalgleish.

Podsjetio je i da postoje pogranične poteškoće između Irske i Sjeverne Irske, gdje tvrde granice ne bi trebalo biti. 'Nema podjele između Sjeverne Irske i Velike Britanije, one ostaju u carinskoj zajednici. Pitanje je škakljivo, ali takvih problema je bilo i prije Brexita zbog pandemije', rekao je i napomenuo kako će se prevladati sve teškoće.

Quentin Peel iz Chatham Housea nije baš toliko optimističan. Rekao je kako je Britanija koncentrirana samo na pandemiju te su među boljim zemljama svijeta po broju cijepljenih, ali i među najgorima po broju umrlih. 'Dobri smo jer se vlada koncentrira samo na pandemiju. Osjećamo se ok, tvrdimo da nam je bolje nakon Brexita. Živimo zapravo u nestvarnom svijetu, zaslijepljeni pandemijom koja je probleme Brexita maknula s naslovnica novina, pričamo samo o pandemiji.'

Quentin Peel

Quentin Peel

Izvor: Screenshot / Autor: Youtube

'Pogodilo nas je i jedno i drugo, ali je zbunjujuće to da se problemi Brexita skrivaju zbog koronavirusa. Brexit nas je iscrpio, cijeli taj posao bio je previše ubrzan nekakvim umjetnim rokovima pa ćemo idućih pet do deset godina ponovno posvetiti EU i izgradnji odnosa koje smo razorili', rekao je Peel.

Hajdi Ćenan, suosnivačica i direktorica startupa airtAI, podsjetila je da je 2018. bila u Londonu te da tada Brexit nitko nije doživljavao kao činjenicu koja će se tako brzo dogoditi.

Hajdi Ćenan

Hajdi Ćenan

Izvor: Screenshot / Autor: Youtube

'Tehnološki sektor brinu zakoni o zaštiti privatnosti, puno regulacije će se morati prilagoditi, a britanske kompanije to rješavaju tako da osnivaju podružnice unutar EU-a. Vrlo je važno pitanje i pristupa financiranju. EU ima brojne programe i jamstva i mnogi se brinu hoće li više moći do tog novca. Očekujemo prepreke, ali moramo se brzo prilagoditi, nitko nema vremena čekati što će se dogoditi. Treba nastaviti normalno poslovati što je prije moguće', rekla je Ćenan.

Sadržaj je realiziran u suradnji s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj kao dio kampanje Zajednoza.eu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!