DEFENSPHEREOV VEGVISIR

[VIDEO] Estonsko-hrvatski startup prvi put testirao sustav za oklopnjake Patria, tenkisti će se opremati VR naočalama?

21.02.2023 u 12:04

Bionic
Reading

Estonsko-hrvatski startup Defensphere, koji izrađuje rješenja na tržištu obrambenih tehnologija, prvi put je na terenu testirao svoj sustav Vegvisir, namijenjen oklopnim vozilima, čijoj posadi omogućuje vidljivost bojišnice od 360 stupnjeva i provjeru okruženja bez izlaska iz vozila. Razvili su ga osječka tvrtka Orqa i njihovi estonski partneri

To je prvi sustav namijenjen oklopnim vozilima koji za vizualizaciju koristi FPV videonaočale. Riječ je o inovativnim sustavima kamera, senzora i algoritama koji sintetiziraju slike s kamere.

Pomoću videonaočala, koje se stave na glavu, odnosno kacigu, članovi posade imaju pregled mješovite stvarnosti okruženja, a uz to mogu prepoznati objekte udaljene i do deset kilometara. Njihovi ciljani korisnici su oružane snage diljem svijeta.

Prema riječima izvršnog direktora tvrtke Ingvara Pärnamäea, testiranje je pokrenuo Izviđački bataljun 1. pješačke brigade Estonskih obrambenih snaga na svom aerodromu Tapa. Za testiranje tehnologije koristio se oklopnim transporterom Patria Sisu XA-188 6×6 i borbenim vozilom pješaštva CV-9035.

Događaj je navodno potvrdio sposobnost sustava da pruži poboljšan pogled na okolinu, omogućujući operaterima da donose bolje odluke na bojnom polju. 'Probna vožnja obavljena je pri brzinama od 40 do 60 kilometara na sat na različitim lokacijama – staro uzletište, makadam i teren. Dobili smo mnogo vrijednih povratnih informacija, kao i potvrdu da smo stvorili prijeko potrebno rješenje', naglasio je Pärnamäe.

Gotovo 40 ljudi sudjelovalo je u testiranju na terenu kako bi procijenili učinkovitost i razinu udobnosti rješenja. Izvijestili su o puno boljem vidnom polju u usporedbi s periskopima. Članovi posade također su naveli 'vrlo visoku razinu' svijesti i razumijevanja okoline dok sjede u stražnjem dijelu vozila.

Osim toga, nekoliko sudionika koji pate od mučnine izvijestilo je da im korištenje sustava nije bilo neugodno. 'Možemo zaključiti da je razvoj sustava bio uspješan i dobili smo odlične povratne informacije sudionika. Rad se nastavlja i uskoro ćemo moći podijeliti novosti sa sljedećeg testiranja u nadolazećim mjesecima', navode iz Defenspherea.

  • +6
Orqa Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Podsjetimo, Orqa u Osijeku razvija videonaočale koje služe tome da pilot koji upravlja dronom ima osjećaj kao da sjedi u samoj pilotskoj kabini, odnosno u prvom licu (FPV) upravlja bespilotnom letjelicom. Smatraju se najboljim takvim videonaočalama na svijetu.

Početkom 2021. s estonskim partnerima osnovali su Defensphere, startup koji razvija napredna rješenja u području 'situacijske svijesti za oklopna vozila'. U toj su specifičnoj niši debitirali sustavom Vegvisir.

'S razvojem Vegvisira počeli smo 2021. godine i prvi potencijalni klijenti testiraju naš sustav. Očekujemo da ćemo za godinu dana proširiti otisak na tržištu jer će tek tad rješenje biti spremno za potpunu komercijalizaciju', rekao nam je lani u listopadu Ivan Jelušić, direktor prodaje i razvoja poslovanja u Orqi.

Tvrtka je najavila da će predstaviti sustav na izložbi obrambenih snaga u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, integrirajući ga prvi put u robotsko borbeno vozilo Type-X Milrem Roboticsa.