DA SE NE BACI

[VIDEO] Budweiser otkrio što će napraviti s hektolitrima piva nakon katarske zabrane prodaje

21.11.2022 u 10:04

Bionic
Reading

Svjetsko nogometno prvenstvo u Katru, koje je počelo u nedjelju i trajat će do 20. prosinca, pokrenulo je još prije samog otvorenja brojne rasprave zbog raznih kontroverzi, zabrana i pravila netipičnih za prvenstva poput onih u nogometu. Ono koje je najviše pogodilo navijače, a posebice pivovare, jest odluka o zabrani prodaje alkohola u prostorima oko stadiona, donesena samo dva dana prije početka prvenstva. Na stadionima i oko njih navijači mogu kupiti samo bezalkoholno pivo dok u zonama za fanove u gradovima mogu kupiti sva alkoholna pića

Zabrana prodaje alkohola u prostorima oko stadiona izazvala je prave glavobolje najvećoj svjetskoj pivovari Anheuser-Busch InBev (AB InBev), čiji je brend Budweiser glavni sponzor Svjetskog nogometnog prvenstva. Nakon iznenadne odluke Katra na Twitteru su napisali: 'Pa, ovo je čudno', no tvit su ubrzo izbrisali. Budweiser je imao koncesiju za prodaju bezalkoholnog i alkoholnog piva, za što je platio 75 milijuna dolara.

Svjetsko nogometno prvenstvo svake četiri godine obično povećava potrošnju piva na globalnoj razini, a belgijski brendovi kao što su Stella Artois i Corona žele profitirati od milijuna dolara koje su platili da budu na turniru. Svjetsko nogometno prvenstvo 2014. povećalo je za 140 milijuna litara prodaju piva AB InBev u Brazilu, njegovu drugom najprofitabilnijem tržištu nakon Sjedinjenih Država, i to u obično slabim zimskim mjesecima.

No Katar 2022. uvijek će biti drugačiji kao prvo Svjetsko prvenstvo u nogometu održano u konzervativnoj muslimanskoj zemlji sa strogim ograničenjem alkohola, čija je konzumacija zabranjena u javnosti. Točnije, poslužuje se u ograničenim količinama, npr. u barovima i u restoranima u nekim hotelima. U trgovinama ga stranci mogu kupiti ako imaju boravišnu dozvolu u Katru, a moraju biti stariji od 21 godine i potrebna im je za to i posebna dozvola. Neki od navijača, poput onih iz Ekvadora, čija je utakmica s Katrom otvorila prvenstvo, iskazali su na tribinama negodovanje zbog zabrane prodaje alkohola, uzvikujući: 'Želimo pivo (Queremos cerveza!)'

Osvrćući se u srpnju na tad još neslužbenu informaciju da će tribine na stadionima biti bez alkohola, izvršni direktor AB InBeva Michel Doukeris ustvrdio je da će turnir biti odlična prilika za predstavljanje bezalkoholnih marki, poput Budweisera Zero. S vremenskim okvirom za planiranje od nekoliko mjeseci, umjesto dva dana, AB InBev mogao je pokušati zamijeniti obični Budweiser njegovom bezalkoholnom verzijom izvan stadiona te bi možda stvarno i mogao više profitirati s obzirom na tipično višu maržu, piše Reuters.

Elaina Bailes, članica odbora London Solicitors Litigation Association, rekla je da će promjena stajališta u posljednjem trenutku vjerojatno dovesti do spora. 'Budweiser sada ima skup logistički problem što učiniti s distribuiranim zalihama koje više ne može prodati', rekla je Bailes te dodala da bi također mogli izgubiti vidljivost i popularnost brenda tijekom utakmica.

No Budweiser se pobrinuo i za to. Naime na svom službenom profilu na Twitteru objavili su da će zemlja koja pobijedi na Svjetskom prvenstvu u nogometu u Katru osvojiti sva piva koja nisu prodali zbog zabrane, a količina je poprilična.

Ed Weeks, voditelj odjela za rješavanje komercijalnih sporova u britanskoj odvjetničkoj tvrtki Cripps, rekao je da je važno pitanje je li ugovor između FIFA-e i Budweisera predviđao mogućnost iznenadne promjene. 'Ako nisu dodali klauzulu kojom je Budweiser pod rizikom, pred FIFA-om i njezinim odvjetnicima je loš vikend', ustvrdio je Weeks.

Govoreći o poništenoj odluci na konferenciji za medije u Katru u subotu, predsjednik FIFA-e Gianni Infantino rekao je da FIFA nije uspjela uvjeriti vladu Katra da ostane pri prvotnoj odluci i da dopusti prodaju alkohola. 'Pokušali smo vidjeti je li to moguće', rekao je Infantino te dodao da su FIFA i Budweiser desetljećima bili partneri te da se raduju tome što će biti partneri i u budućnosti. 'Mislim da nas je ova konkretna situacija još više zbližila', ustvrdio je Infantino.

  • +24
Hrvatski navijači u Dohi, nogomet, SP Katar 2022. Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec/ CROPIX

Iz pivovare AB InBev tek su šturo prokomentirali 'da neke od planiranih aktivnosti u Katru ne mogu nastaviti zbog okolnosti koje su izvan njihove kontrole'.

Pivovara je pokrenula svoju najveću kampanju za Svjetsko prvenstvo u nogometu, i to na više od 70 tržišta. Doukeris je ustvrdio da ipak daleko veći utjecaj na prodaju piva imaju obožavatelji diljem svijeta jer će mnogi pratiti utakmice uz brendove iz pivovare AB InBev u rukama – od Jupilera u Belgiji do Brahme u Brazilu.

'Sama prodaja na stadionima relativno je mala komponenta jer je važna i publika pred malim ekranima, kao i aktivnosti na globalnom tržištu', rekao je analitičar pića Trevor Stirling.