POSAO OD 130 MIL. KN

Viadukt potpisuje ugovor za most Čiovo

06.02.2015 u 11:25

Bionic
Reading

Hrvatske će ceste u petak s Viaduktom potpisati početak izgradnje mosta kopno - otok Čiovo s pristupnim cestama i instalacijama. Vrijednost ugovora iznosi 129,5 milijuna kuna bez PDV-a, a rok je za završetak radova 20 mjeseci od datuma uvođenja izvođača u posao. O tome što to znači za Viadukt te kako ta kompanija trenutačno posluje, analizira investicijska kuća Intercapital u najnovijem izvještaju

Podsjetimo, Viadukt je još krajem 2014. objavio da je izabran za izvođača radova, ali tada je još postojao period u kojem su se mogle podnijeti pritužbe.

To je deseti posao koji je kompanija u 2014. objavila na Zagrebačkoj burzi, pri čemu njihova ukupna vrijednost doseže 645,5 milijuna kuna. Ta vrijednost doseže 85 posto ukupne vrijednosti iz 2013. (prema objavama kompanije na burzi), od čega najveći dio vrijednosti iz 2013. čine ugovoreni poslovi na terminalu novog putničkog terminala Zračne luke Zagreb dogovoreni u prosincu s rokom od 29 mjeseci.

'Novi je posao svakako dobra vijest za kompaniju koja je u prvih devet mjeseci 2014. zabilježila pad prihoda od prodaje za 3,7 posto na 582,9 milijuna kuna. Poslovni rashodi smanjeni su za 2,8 posto u devetomjesečnom razdoblju, pri čemu je EBITDA (dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije) dosegnula je vrijednost od 25 milijuna kuna. Prema izjavi kompanije, smanjeni prihodi i ostvareni gubitak od 8,7 milijuna kuna u devetomjesečnom razdoblju (naspram neto dobiti od 4,6 milijuna kuna u istom razdoblju lani) posljedica su ekstremno kišnog razdoblja budući da je struktura radova takva da pretežu zemljani radovi na većini aktualnih projekata', ističu u Intercapitalu.

Zanimljivo je vidjeti da su sva preostala građevinarska poduzeća koja kotiraju na burzi zabilježila pad prihoda od prodaje u prvih devet mjeseci, pri čemu prednjači Hidroelektra niskogradnja (-75 posto), a slijede Tehnika (-35 posto), IGH (-22 posto), Dalekovod (-19 posto) te Ingra (-5 posto), navodi se u analizi Intercapitala.