'RUPA' OD 140 MIL. KUNA

Vemil do grla u dugovima

vemil

vemil

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Nekad vodeća trgovina informatičke i računalne opreme u Hrvatskoj, Vemil do grla je u dugovima. Stečajna dokumentacija otkriva kako dug iznosi gotovo 140 milijuna kuna, piše Poslovni dnevnik

No, to nije cjelokupni dug koji danas leži na plećima Informatike Vrbani, što je novo ime na koje se direktorica Verica Resković odlučila neposredno prije Vemilove propasti, navodno pokušavajući izbjeći stečaj zbog nagomilanih dugova radnicima, dobavljačima, ali i bankama.

Naime, spomenuti iznos otpada samo na takozvani viši isplatni red, a pitanje je koliko je još 'malih' vjerovnika u nižem isplatnom redu. Iznos potraživanja i broj vjerovnika sastavio je stečajni upravitelj kojeg je tvrtka dobila ovoga ljeta. Ukupno se na njemu našle su 184 fizičke osobe, koje potražuju 9,2 milijuna kuna.

Zanimljivo, najveće svote potražuju upravo direktorica Resković, koja je i jedina osnivačica Informatike Vrbani te Tomislav Čović, direktor tvrtke Unusmedia, kojoj je Resković navodno prodala brend Vemil i dio robe, prije nego li je tvrtka otišla u stečaj. Danas ona traži 1,9 milijuna kuna, dok je Čovićev iznos nešto manji - 1,8 milijuna.

Poslovnih subjekata nešto je manje, ali su dugovanja prema njima višestruko veća - točno 79 tvrtki ima golemih 78.102.203,17 kuna priznatih troškova, piše Poslovni dnevnik.

Teško je nabrojati kome sve Vemil nije ostao dužan. Končar, Olympus, Europatrade, Gorenje, Brodomerkur, IBM, Sony, Varteks, Osram, Porsche, samo su neki od poznatih i renomiranih poduzeća koja imaju visoke tražbine.

Najubojitiji vjerovnici su Zagrebačka banka (34,4 mil. kn) i Recro (14,4 mil. kn), a na popis se 'uguralo' i Ministarstvo financija, odnosno Porezna uprava koja zahtijeva svojih 5,3 milijuna kuna

Dodatnih 11 tvrtki upućeno je da svoja dugovanja od gotovo 19 milijuna potraže u sudskim postupcima, dok se u slučaju Erste & Steiermarkische banke (12,7 milijuna kuna) i Erste Group (28,6 milijuna kuna) stečajni vjerovnik, odnosno osporavatelj dugovanja tvrtka Recro, upućuje na parnicu radi utvrđivanja osporenih potraživanja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi