DOGUS GRUPA

Veliki planovi Turaka u Zadru, planiraju uložiti 60 milijuna eura

29.10.2015 u 08:47

Bionic
Reading

Iako su nakon šibenske marine i luksuznog D-Resort hotela s najviših pet zvjezdica preuzeli Villu Dubrovnik, čini se kako najveće investicije turska Dogus grupa zasad planira u Zadru i na zadarskom području. Ovdje u svom vlasništvu već imaju dvije marine i budući hotel s pet zvijezdica, piše Zadarski.hr

Samo iduće godine u dva zadarska projketa planiraju uložiti preko 60 milijuna eura čime se turska poslovna grupacija nameće kao najveći ulagač na ovom području u posljednjih desetak godina.

Oba ulaganja nastavak su širenja Dogus grupa u hotelijerskom i nautičkom biznisu diljem Jadranske obale, a koliko su Turci ozbiljni u svojoj namjeri da se pozicioniraju kao najveći ulagači na Jadranu dovoljno govori činjenica kako su u svega pet godina od dolaska u Hrvatsku na obali uložili oko 200 milijuna eura. To je najviše u neku zemlju izvan Turske gdje su druga po veličini korporacija sa 270 tvrtki i 50 tisuća zaposlenih.

Nakon što od zadarskog poduzetnika Zdenka Zrilića preuzeli marinu Dalmacija u Sukošanu, najveću na Jadranu sa 1.200 vezova u moru i još 500 na kopnu, koja je nedavno proglašena i najboljom u kategoriji velikih marina te Marinu Borik, butik-marinu u zapadnom dijelu Zadra sa 185 vezova u moru i 50 na kopnu, Dogus grupa ove godine nastavlja s ulaganjem u te sadržaje, piše Zadarski.hr

Kako je nedavno najavio predsjednik uprave Dogus grupe Husnu Akhan, iduće godina u sklopu D-Marin Dalmacija u Sukošanu otvaraju ekskluzivni beach bar u koji planiraju uložiti deset milijuna eura. Paralelno s tim, kreće i druga velika investicija od 50 milijuna eura u luksuzni hotel s pet zvjezdica Maraska u Zadru sa 120 soba, koji će pratiti 80 stanova te komericijalna zona s luksuznim trgovinama i zabavnim sadržajima. Raskošni hotel gradit će se po projketu uglednog austrijskog arhitekta Borisa Podrecce, a njegov centralni dio bit će u amblematičnoj zgradi Luxardo, inače sjedištu bivše tvornice likera.

Uz to, turska je grupacija od poduzetnika Mladena Ninčevića kupila atraktivno zemljište od preko tri i pol tisuće metara četvornih na kojem se nekad nalazila tvornica tjestenine Jadranka. Na tom zemljištu, neposredno uz Marasku, Ninčević je planirao graditi luksuznu stambenu zgradu, no, na kraju je odustao i Dogus grupi prodao zemljište za četiri i pol milijun eura. Kakav će točno sadržaj tamo biti, još ne otkrivaju no svakako je riječ o objektima koji zaokužuju projket hotela poput parkirališta ili trgovačkog centra ekskuzivnih robnih marki. Naime, u svom portfelju Dugus grupa ima i luksuzne berendove poput Voguea Turska, Guccija i Hubolta koje namjerava dovesti u luksuzune šoping zone u Šibeniku i Zadru.

U blizini bivše tvornice Maraske nalazi se još jedan veliki projekt Dogus grupe, nautička marina Tankerkomerc, jedna od rijetkih na Jadranu koja je smještena u samom centru grada. Iako su već kupili tvrtku Tankerkomerc, sama marina još nije njihova zbog sudskih sporova između države i bivših vlasnika.

Ulaskom i u ovu, treću, zadarsku marinu turski investitori sebi širom otvaraju vrata i za preuzimanje cijele uvale Jazine koja, po planovima, treba postati nautička marina koja bi uključivala vezove za megajahte, nautičke vezove u tranzitu i komunalne vezove, ali i izgradnju potpuno novog mosta preko Jazina. Naime, već su izrađena idejna rješenja buduće nautičke marine u Jazinama koja bi imala podvodni pješački dio dok bi most imao i gornju šetnicu koja bi se otvarala po sredini za prolaz većih jahti.

'Sudjelujemo i u privatizaciji marine Tankerkomerc. Ako dobijemo koncesiju za ovu marinu, uvjereni smo da bi to postala najbolja marina na Jadranu', kazao je nedavno Akhan o planovima korporacije kojoj turizam čini pet posto prihoda, a nadaju se i nastavku ulaganja u ACI gdje sada imaju od 11 posto vlasništva.

Uz sva ova ulaganja u turizam i nautiku, Dogus grupa iskazala je interes za dokapitalizaciju KK Zadar, nekadašnjeg simbola grada koji sada grca u dugovima i dubiozama. Dogus grupa već značajno ulaže u marketing na tom području i to organizacijom atraktivnog košarkaškog turnira Dogus Basketball Tournament Zadar na koji već dvije godine dovodi zvijezde Eurolige. Turska je grupacija za sada obavila dubinsko snimanje stanja u klubu, a hoće li prevagnuti brend slavne prošlosti ili milijunsku dugovi u sadašnjosti, Dogus grupa za sada se ne želi javno izjašnjavati, piše Zadarski.hr.