HPS Investment partners

Veliki američki investicijski fond želi kreditirati i preuzeti Agrokor

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 06.02.2019 20:44
  • Objavljeno 06.02.2019 u 20:44
tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Američki investicijski fond HPS Investment Partners sa sjedištem u New Yorku, koji upravlja sa 47 milijardi dolara, zainteresiran je za sudjelovanje u refinanciranju roll-up kredita Agrokora vrijednog 1,06 milijardi dolara i već je u pregovorima s izvanrednom Upravom koncerna, potvrđeno nam je Jutarnjem listu iz nekoliko izvora

Prema nekim informacijama, HPS Investment Partners želi sudjelovati i u vlasničkom restrukturiranju Agrokora, odnosno istražuje mogućnosti vlasničkog preuzimanja najveće hrvatske kompanije. Iz Agrokora tu informaciju nisu htjeli komentirati, ni potvrditi, niti demantirati, a ni iz HPS Investment Partnersa zasad ne komentiraju ovu informaciju, piše Jutarnji list.

HPS Investment Partners je u rujnu 2017. kupio 'zdravi' dio Merkura, slovenskog lanca trgovina tehničkom robom, koji je 2014. završio u stečaju. Američki je fond, izjavila je tada stečajna upraviteljica Simona Gorjup, za Merkur platio 28,56 milijuna eura, a sredstva su se trebala iskoristiti za podmirenje dugova vjerovnicima.

HPS Investment Partners je, pak, globalna investicijska tvrtka koja, kako se navodi na njihovim web stranicama, klijentima pruža 'kreativna kapitalna rješenja i atraktivne povrate na kapital'. Pritom imaju nekoliko ulazno-izlaznih strategija koje uključuju 'sindicirane kredite i obveznice s visokim prinosima putem privatno dogovorenih dugova s prvenstvom naplate (senior) te vlasničko-dužničke instrumente junior statusa'.

  • +6
  • +3

Ročište o nagodbi u Agrokoru

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Čine se, dakle, 'idealnim' partnerom za Agrokor, u financijskom i vlasničkom smislu. HPS je utemeljen 2007., a proistekao je iz odjela Highbridge Capital Managementa unutar J.P. Morgan Asset Managementa. 

Sukladno poznatim informacijama, Agrokor još nije izabrao banku koja će biti aranžer refinanciranja roll-up kredita, a službene informacije govore kako će u refinanciranje ići u travnju, nakon što se formalno završi proces implementacije nagodbe vjerovnika i s radom počne Agrokor pod novim imenom i sa sjedištem u Nizozemskoj.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!