Obrtnička komora PGŽ:

'Većina obrtnika pri uvođenju eura postupila je u skladu sa zakonom. Vjerujemo da će se iznimni slučajevi riješiti'

04.01.2023 u 13:13

Bionic
Reading

Predsjednik Obrtničke komore Primorsko-goranske županije Emil Priskić u srijedu je istaknuo kako vjeruje da je pri uvođenju eura većina obrtnika i poduzetnika postupila u skladu sa zakonom i da nema neopravdanog zaokruživanja cijena, te da će se iznimni slučajevi riješiti

Priskić je u priopćenju za medije istaknuo da su se obrtnici dobro pripremili za zamjenu kune eurom, na osnovi koordiniranih aktivnosti državnih tijela te pravovremenih i detaljnih uputa Hrvatske obrtničke komore.

'Vjerujem da je većina obrtnika i poduzetnika prilikom konverzije kune u euro postupila u skladu s odredbama Zakona o uvođenju eura, čija su pravila jasna i moraju se poštovati, te da nema neopravdanog zaokruživanja cijena, već da je eventualno povećanje cijena opravdano stvarnim povećanjem ulaznih troškova obrtnika i poduzetnika. Samo uvođenje eura nije opravdani razlog za povećanje cijena proizvoda', rekao je Priskić.

Ističe kako je neosporno da je tržište slobodno, a kupci pragmatični i osjetljivi te da krajnji potrošači mogu odbiti proizvod ili uslugu onih koji postupaju protivno propisima. Ocijenio je da je najsloženije razdoblje prva dva tjedna dvojnog optjecaja tijekom kojeg svi moraju biti strpljivi te ukazati i na dobru i na lošu poslovnu praksu, ako ona postoji. 'Ako ima pojedinačnih iznimaka i neopravdanog zaokruživanja i povećanja cijena, vjerujemo da će se i to na odgovarajući način riješiti', zaključio je Priskić.