ZAŠTITA POTROŠAČA

Građani bijesni zbog poskupljenja, prijavljuju i trgovce i ugostitelje. Što je dosad odradila inspekcija?

04.01.2023 u 08:59

Bionic
Reading

Građani su bijesni zbog poskupljenja, a Vlada poručuje da uvođenje eura ne može biti razlog za povećanje cijena roba i usluga. Optužuje se trgovce za pokušaj varanja, prijeti im se 'crnim listama' i zamrzavanjem cijena još više proizvoda. Trgovci tvrde da su se pridržavali propisanih pravila zaokruživanja, a odgovornost prebacuju na leđa proizvođača i distributera. Što su do sada pokazali inspekcijski nalazi, može li Vlada uistinu zaštititi potrošače?

U jučerašnjoj HRT-ovoj emisiji Otvoreno gostovali su Jurica Lovrinčević, savjetnik ministra gospodarstva i održivog razvoja, Vedrana Filipović-Grčić, pomoćnica glavnog državnog inspektora, Martin Evačić, predsjednik Udruge trgovine Hrvatske udruge poslodavaca, i Matija Kroflin, makroekonomist, glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

Jurica Lovrinčević je objasnio kako je počeo i završio sastanak s predstavnicima trgovaca, rekavši da je bio kvalitetan, a zvali su isključivo trgovce jer misle da se, kada je inflacija 13,5 posto, u toj situaciji kroz trgovinu najveći dio cijena prelijeva na inflaciju. Rekao je da ima 'lova u mutnom' u svim segmentima društva, no kod uvođenja eura to se ne bi smjelo događati. 'To Vlada neće tolerirati, kao ni da bilo tko zarađuje na grbači građana', poručio je.

Vedrana Filipović-Grčić rekla je da je prvi radni dan od uvođenja eura doveo do drastičnog porasta prijava potrošača, u dva dana dobili su preko 60 prijava potrošača, a jednako se žale na ugostitelje i na trgovce. 'Žale se na dvostruko neisticanje cijena, ali i ono što se pogrešno kaže 'zaokruživanje'. To nije zaokruživanje, nego porast cijena. Žale se i na neprimanje kuna te nevraćanje eura', navela je.

Martin Evačić je na pitanje je li se iznenadio kada je dobio poziv ministra Filipovića odgovorio kako misli da nitko ne može objasniti zašto bi baš trgovci bili krivi. Ustvrdio je da si svi ozbiljni trgovci – a bili su prisutni na sastanku – nisu dozvolili da zadnjih mjesec dana mijenjaju cijene, nego je dogovoreno da se cijene ne diraju do kraja siječnja. 'To poštujemo i dobavljači i mi. Cijene su bile iste i 15. prosinca, kao i danas. Cijena se dobiva u dobavnom lancu koji čine primarna poljoprivredna proizvodnja, prerađivačka industrija, distributivni lanci i trgovci. Jednostavno je ustanoviti jesu li trgovci neopravdano dizali cijene. Mi smo danas rekli da nemamo ništa protiv da dođe inspekcija. Možemo prezentirati cjenike od dobavljača zadnjih godinu dana', rekao je Evačić.

  • +2
Uvođenje eura Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

Matija Kroflin je naveo da se susreo s dva primjera nesrazmjera u cijenama. 'Na masovnoj skali to može biti problem, ako je riječ o 5,5 posto povećanja, to nije zanemariv efekt, ako je sve poskupjelo, to će biti značajan efekt na rast cijena u ovoj godini. U apsolutnom iznosu to nisu velika poskupljenja, ali u relativnom jesu', rekao je Kroflin, spomenuvši primjer kruha koji je sa sedam kuna poskupio na jedan euro, što je razlika od 0,5 kuna. 'To je skoro sedam i nešto posto, a cijena kruha je prošle godine porasla za 30 posto. Ljudi prošlogodišnji rast cijena još i mogu racionalizirati, ali sada su s pravom ljuti. Vlast je cijelo vrijeme komunicirala da do rasta cijena neće doći, no došlo je, a nismo kreirali nikakve zaštitne mehanizme. Trebalo bi utvrditi događa li se isto i u maloprodaji, što bi bio ozbiljan problem', istaknuo je.

Evačić je rekao da trgovci nemaju ništa protiv toga da se oni koji manipuliraju cijenama objave na 'crnim, plavim ili bijelim listama'. 'Ono što mi stalno pokazujemo je da smo mi zadnji u lancu koji robu dobijemo po određenoj cijeni i stavljamo na nju svoju maržu. Ponavljam kao papiga: ta marža je provjerljiva, vidi se vrlo dobro. Imam informaciju da je inspekcija danas počela kontrolu tzv. kartica artikala i ustanovit će ono što mi tvrdimo', istaknuo je.

Dodao je da možda ima neki trgovac koji je nešto pokušao, ali da je u Hrvatskoj registrirano 200.000 trgovačkih društava koja se bave trgovinom. 'Ozbiljni trgovci si to nisu dopustili. Mi imamo informaciju od 40 dobavljača da će 1. veljače povisiti cijene. Hoće li Vlada i njih pritisnuti', upitao je.

  • +18
Cijene u eurima na tržnicama diljem Hrvatske Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Lovrinčević je rekao da je ministar bio na sastanku s trgovcima vrlo jasan kad je rekao da očekuje da se cijene vrate na one koje su bile prije uvođenja eura i da se ne potiče inflacija. Evačić je naglasio da to nije nikakav problem jer to nije ni mijenjano. Filipović-Grčić je istaknula da su danas inspektori pojačali nadzor 'jer smo ostali zatečeni onime što smo zatekli prvi radni dan'. 'Preko 200 inspektora obavljalo je nadzor i u trgovinama i ugostiteljskim objektima ili drugim pružateljima usluga. Prvi preliminarni podaci pokazuju povećanje cijena. Sljedeći zadatak inspektora je da utvrde je li to povećanje opravdano ili neopravdano, koji su razlozi povećanja, nabavna cijena ili marža? Očekujemo rezultate krajem tjedna', naglasila je.

Kroflin smatra da je trebalo pokušati djelovati preventivno. 'Ako je bilo potrebno, čak i putem djelovanja represivnim metodama. Spriječiti da dođe do ovakvog neopravdanog zaokruživanja cijena. Naša vlast je olako krenula u to. U dobroj vjeri da će se svi ponašati odgovorno. No sad vidimo da to nije tako i sad preostaje jedino prokazivanje i kažnjavanje. A građani su već dovoljno traumatizirani covidom, potresima, krizom', istaknuo je.