RADNIČKO SAMOUPRAVLJANJE

Varga u Nedjeljom u 2: 'Kod nas je prosječna plaća 7400 kuna. Radnici koji su otišli prije dvije godine sada se žele vratiti'

01.05.2022 u 16:58

Bionic
Reading

U emisiji "Nedjeljom u dva" gostovao je Dragutin Varga, radnik i sindikalist Itasa iz Ivanca. Objasnio je kako funkcionira radničko samoupravljanje u poduzeću Itas-Prvomajska kojem je na čelu, te jesu li radnici dobri gospodari, ili se radi samo o iznimci koja ne funkcionira nigdje drugdje osim u Zagorju

'Najlakše da dođete do suvlasničkog dijela je da otkupite dionice od radnika koji su otišli u mirovinu. Do 2010. svaki novozaposleni je morao kupiti 200 dionica na otplatu koja mu se nije osjetila na plaći. Htjeli smo pokazati da jednim malim udjelom kojeg imaš, imaš osjećaj da si suvlasnik, da možeš o nečemu odlučivati, a i da imaš neku sigurnost', rekao je Varga za Nedjeljom u 2, istaknuvši da radnik mora biti zadovoljan.

'Da dionička društva daju radnicima dionice, mislim da bi se promijenio odnos prema poslu. Ako imaš zadovoljnog radnika onda možeš i ti biti zadovoljan. Ja sam poslodavac, direktor, ali sam samo prvi među jednakima', istaknuo je.

Varga je rekao da je u Itasu zaposleno 126 radnika, te da više od 90 posto izvoze na inozemno područje.

Kao glavne probleme koji muče današnje radnike istaknuo je plaću i nemogućnost učlanjivanja u sindikat.

'Imam primjer iz svoga grada gdje smo sindikalno organizirali 50 radnica u tekstilnoj industriji. Vlasnik firme kad je to čuo preko noći je promijenio ime tvornice i svim radnicima raskinuo ugovor. Tko je želio raditi u novoj tvornici morao se iščlaniti iz sindikata. Gdje je tu država, inspektorat, je li to normalno? I danas, kad radnik nema zaštitu mora raditi za crkavicu koju mu nude jer misli da nema izlaza. Ima, ali ljudi ujedinite se', rekao je Varga.

  • +2
Sindikalni prvomajski marš u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

'Kod mene u firmi prosječna plaća sa putnim troškovima i dodatkom za prehranu je 7400 kuna. Mislim da ne zaostajemo. Radnici koji su otišli prije dvije godine sada se žele vratiti', istaknuo je.

Na pitanje kako je uspio u svojoj borbi, a da drugi nisu, rekao je kako se tvornica ne brani izvana, nego iznutra. Istaknuo je i da nikada nije pomislio odustati.

'I kad mi je bilo najteže zapjevao sam si - sve će biti u redu, opusti se i uživaj', rekao je.

Varga je u emisiji iznio i razloge zašto smatra da Itas ne treba biti prodan.